Всяка година задължително си правя от нея по това време, когато има всичко на пазара, защото зимата не е същата без нея

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Всяка година задължително си правя от нея по това време, когато има всичко на пазара, защото зимата не е същата без нея
Всяка година задължително си правя от нея по това време, когато има всичко на пазара, защото...
138300
Всяка година задължително си правя от нея по това време, когато има всичко на пазара, защото зимата не е същата без нея
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

След лютеницата, все още сме на вълна зимнина, поради това продължаваме не с какво да е, а с туршия – все пак в зимните вечери ще ни е необходимо салатка към ракийката.

 

Царска туршия с камби:
Необходими съставки:

3 кг камби
2 глави целина
2 кг моркови
3 кг карфиол
1,5 л оцет
200 гр захар
200 гр сол
2 чаени чаши олио
2 литра вода
1 супена лъжица черен пипер
3 бр дафинов лист

 

Начин на приготвяне:

Приготовлението на зеленчуците изисква повече време, затова започнете с него от сутринта или предната вечер. Почистете и нарежете всички зеленчуци в подходящ съд и ги поръсете със солта и захарта – оставете зарзавата да престои така около 7 часа.

След това изцедете сока, отделен от зеленчуците в подходящ съд и го долейте с вода до около 2 литра. Прибавете и оцета, олиото и подправките и варете до кипване. Докато варите, подредете зеленчуците в буркани и ги залейте с горещата течност. Затворете бурканите и след 3-4 дни изцедете маринатата (преточете) и пак я върнете в бурканите.

 

Царска туршия с люти чушки
Необходими продукти:

10 кг чушки (камби)
5 кг карфиол
2 кг моркови
500 гр чесън
5 бр люти чушки
2 връзки целина
1 пакетче черен пипер
1 пакетче бахар
½ пакетче синап
2 чаени чаши сол
6 чаени чаши оцет
14 чаени чаши вода
2 чаени чаши мед
дафинови листа

 

Начин на приготвяне:

Почистете камбите и ги нарежете на парчета – на 4-5 според големината им, почистете и чесъна – да е на скилидки и накъсайте карфиола на розички. Нарежете и останалите зеленчуци – лютите чушки и листата на целината на ситно, а морковите на кръгчета. След това подредете всички зеленчуци в бурканите, за да има от всичко.
Пригответе саламурата като смесите водата, меда, солта и оцета и ги сварите. Ако искате да консумирате туршията по-късно, изчакайте течността да изстине и я сипете в бурканите. Накрая за аромат добавете във всеки буркан дафинови листа и черен пипер.

 

Царска туршия с аспирин
Необходими продукти:

6 кг чушки (камби)
2 кг моркови
3 кг карфиол
500 г захар
250 г сол
1 глава целина
5 глави чесън
1 л оцет
200 мл олио
черен пипер
дафинови листа

 

Начин на приготвяне:

Почиствате камбите, морковите и карфиола и ги посипвате се с половината от даденото в рецептата количество захар и сол и оставяте всичко да престои една нощ. На другата сутрин сварявате саламура от оцета, останалите сол и захар, олиото и подправките. Подреждате зеленчуците в буркани и заливате с готовата саламура, слагате аспирина най-отгоре в буркана. Накрая стерилизирате 5-10 минути за пълен завършек.

Царската туршия е „царска" защото е много богата откъм съдържание, толкова, че е достойна и за царя.

 

Сурова туршия от бамя

Разбира се, ви е необходимо бамя – избирате прясна бамя – недоразвита, за да е без семена. Измивате я, отрязвате дръжките и я накисвате за около 8 часа в разтвор от сол и оцет (300 гр сол, 300 мл оцет и 10 литра вода). След това изцеждате бамята и я нареждате в буркани, слагате копър за подправка. Приготвяте саламура като за 5 литра вода добавяте 300 гр сол и 400 гр оцет, варите и изчаквате да изстине. Накрая заливате бамята с готовата саламура.

 

Сурова туршия със зелени домати
Необходими продукти:

зелени домати
моркови
карфиол
краставички
обелени скилидки чесън
люти чушки
4 литра вода
250 гр сол
250 мл оцет
1 супена лъжица захар

Начин на приготвяне:

Почиствате и нарязвате всички зеленчуци, а след това ги нареждате в буркани. Сварявате саламура от водата, солта, оцета и захарта (по желание), а когато изстине заливате туршията. В продължение на 10 дни изсипвате сока, прецеждате го и отново го сипвате в бурканите.

 

Meшана сурова туршия

Тя съдържа зеленчуци по ваш избор – всичко, което ви се намира и е подходящо за туршия. Измивате, почиствате и нарязвате всички зеленчуци. Приготвяте саламура от 60 гр сол, 50 гр мед и 10 мл оцет като разтворите всички съставки в един литър вода. Получената един литър саламура разпределяте между бурканите, в който ще подредите зеленчуците. Накрая доливате с още вода всеки буркан и всеки ден отново прецеждате саламурата.

Дори простички и със съставки, откриващи се във всяка градина – нашите туршии са нещо традиционно, без което не минава нито една зима.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft