След лютеницата, все още сме на вълна зимнина, поради това продължаваме не с какво да е, а с туршия – все пак в зимните вечери ще ни е необходимо салатка към ракийката.
Царска туршия с камби:
Необходими съставки:
3 кг камби
2 глави целина
2 кг моркови
3 кг карфиол
1,5 л оцет
200 гр захар
200 гр сол
2 чаени чаши олио
2 литра вода
1 супена лъжица черен пипер
3 бр дафинов лист
Начин на приготвяне:
Приготовлението на зеленчуците изисква повече време, затова започнете с него от сутринта или предната вечер. Почистете и нарежете всички зеленчуци в подходящ съд и ги поръсете със солта и захарта – оставете зарзавата да престои така около 7 часа.
Царска туршия с люти чушки
Необходими продукти:
10 кг чушки (камби)
5 кг карфиол
2 кг моркови
500 гр чесън
5 бр люти чушки
2 връзки целина
1 пакетче черен пипер
1 пакетче бахар
½ пакетче синап
2 чаени чаши сол
6 чаени чаши оцет
14 чаени чаши вода
2 чаени чаши мед
дафинови листа
Начин на приготвяне:
Почистете камбите и ги нарежете на парчета – на 4-5 според големината им, почистете и чесъна – да е на скилидки и накъсайте карфиола на розички. Нарежете и останалите зеленчуци – лютите чушки и листата на целината на ситно, а морковите на кръгчета. След това подредете всички зеленчуци в бурканите, за да има от всичко.
Пригответе саламурата като смесите водата, меда, солта и оцета и ги сварите. Ако искате да консумирате туршията по-късно, изчакайте течността да изстине и я сипете в бурканите. Накрая за аромат добавете във всеки буркан дафинови листа и черен пипер.
Царска туршия с аспирин
Необходими продукти:
6 кг чушки (камби)
2 кг моркови
3 кг карфиол
500 г захар
250 г сол
1 глава целина
5 глави чесън
1 л оцет
200 мл олио
черен пипер
дафинови листа
Начин на приготвяне:
Почиствате камбите, морковите и карфиола и ги посипвате се с половината от даденото в рецептата количество захар и сол и оставяте всичко да престои една нощ. На другата сутрин сварявате саламура от оцета, останалите сол и захар, олиото и подправките. Подреждате зеленчуците в буркани и заливате с готовата саламура, слагате аспирина най-отгоре в буркана. Накрая стерилизирате 5-10 минути за пълен завършек.
Царската туршия е „царска" защото е много богата откъм съдържание, толкова, че е достойна и за царя.
Разбира се, ви е необходимо бамя – избирате прясна бамя – недоразвита, за да е без семена. Измивате я, отрязвате дръжките и я накисвате за около 8 часа в разтвор от сол и оцет (300 гр сол, 300 мл оцет и 10 литра вода). След това изцеждате бамята и я нареждате в буркани, слагате копър за подправка. Приготвяте саламура като за 5 литра вода добавяте 300 гр сол и 400 гр оцет, варите и изчаквате да изстине. Накрая заливате бамята с готовата саламура.
Сурова туршия със зелени домати
Необходими продукти:
зелени домати
моркови
карфиол
краставички
обелени скилидки чесън
люти чушки
4 литра вода
250 гр сол
250 мл оцет
1 супена лъжица захар
Начин на приготвяне:
Почиствате и нарязвате всички зеленчуци, а след това ги нареждате в буркани. Сварявате саламура от водата, солта, оцета и захарта (по желание), а когато изстине заливате туршията. В продължение на 10 дни изсипвате сока, прецеждате го и отново го сипвате в бурканите.
Тя съдържа зеленчуци по ваш избор – всичко, което ви се намира и е подходящо за туршия. Измивате, почиствате и нарязвате всички зеленчуци. Приготвяте саламура от 60 гр сол, 50 гр мед и 10 мл оцет като разтворите всички съставки в един литър вода. Получената един литър саламура разпределяте между бурканите, в който ще подредите зеленчуците. Накрая доливате с още вода всеки буркан и всеки ден отново прецеждате саламурата.
Дори простички и със съставки, откриващи се във всяка градина – нашите туршии са нещо традиционно, без което не минава нито една зима.