В приготвянето на великденски козунак с шоколад има най-различни рецепти и разновидност, но този с шоколад става действително фантастичен на вкус
Необходими продукти за великденски козунак с шоколад:
1 кг брашно
6 яйца (отделяте от тях 1 жълтък за намазване)
80 гр. масло
80 гр.
260 гр. захар (250 гр. за тестото и 10 гр. за наръсване)
250 мл прясно мляко
1 кубче жива мая
2 бр. ванилия
1 с.л. сол
едро настъргана кора от 1 лимон
100 гр. шоколад
50 гр. стафиди – предварително измити и накиснати в ракия, бренди, коняк или в ром
Начин на приготвяне:
Преди да започнете да приготвяте вашия козунак, необходимо е много хубаво да отоплите стаята, в която ще работите.
Продуктите също е необходимо да бъдат на стайна температура, а яйцата сложете в съд с топла вода, за да бъдат затоплени.
В купичка натрошавате маята и я заливате с няколко лъжици прясно мляко и 1 с.л. захар. Размесвате и слагате 1/2 с.л. брашно. Оставяте я да шупне.
В по-дълбок съд сипвате пресятото брашно и правите кладенче.
В него слагате разбитите яйца със захарта, кората на лимона, солта, ванилиите.
Размесвате съдържанието в кладенчето, но още не бъркате с брашното.
Сипвате маята и вече започвате да бъркате продуктите с брашното.
Постепенно наливате топлото, но не горещо прясно мляко и бъркате.
Накрая наливате на части маслото и олиото. Това се прави, за да може вашият козунак да стане на конци.
Съвсем накрая прибавяте стафидите и шоколадът (по ваш избор натурален или млечен, натрошен на дребни парченца с големина на стафида.
Изсипвате мекото тесто на плот за месене или на масата и започвате хубаво да месите, за да може стафидите и шоколадът равномерно да се разпределят из тестото.
Готовото тесто мажете с олио, за да не се образува суха коричка и го покривате с найлон.
Оставяте 2 часа да втаса на топло място. Тестото ще удвои своя обем.
След това го делите на 3 части и всяка една отново я размесвате добре и я оформяте като дълга лента.
Това е необходимо, за да изплетете плитка от тестото
Дължината на плитката зависи от дължината на вашата тава за печене.
Ако тавата ви е кръгла, можете да направите дълга плитка, която свивате в кръг.
Слагате тестото в тава, покрита с хартия за печене или обилно намазана с мазнина.
Трябва да втаса около 20 минути.
През това време включвате фурната да се загрява.
Когато тестото втаса, мажете го с разбития жълтък, който предварително сте отделили и ръсите със захар.
Печете на 180 градуса.
Да ви е сладък!