Всяка година залагам на него, но правя поне 3, защото първия свършва веднага като го извадя от фурната

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Всяка година залагам на него, но правя поне 3, защото първия свършва веднага като го извадя от фурната
Всяка година залагам на него, но правя поне 3, защото първия свършва веднага като го извадя от...
135203
Всяка година залагам на него, но правя поне 3, защото първия свършва веднага като го извадя от фурната
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

В приготвянето на великденски козунак с шоколад има най-различни рецепти и разновидност, но този с шоколад става действително фантастичен на вкус

 

Необходими продукти за великденски козунак с шоколад:

1 кг брашно

6 яйца (отделяте от тях 1 жълтък за намазване)

80 гр. масло

80 гр.

олио

260 гр. захар (250 гр. за тестото и 10 гр. за наръсване)

250 мл прясно мляко

1 кубче жива мая

2 бр. ванилия

1 с.л. сол

едро настъргана кора от 1 лимон

100 гр. шоколад

50 гр. стафиди – предварително измити и накиснати в ракия, бренди, коняк или в ром

 

Начин на приготвяне:

Преди да започнете да приготвяте вашия козунак, необходимо е много хубаво да отоплите стаята, в която ще работите.

Продуктите също е необходимо да бъдат на стайна температура, а яйцата сложете в съд с топла вода, за да бъдат затоплени.

В купичка натрошавате маята и я заливате с няколко лъжици прясно мляко и 1 с.л. захар. Размесвате и слагате 1/2 с.л. брашно. Оставяте я да шупне.

В по-дълбок съд сипвате пресятото брашно и правите кладенче.

В него слагате разбитите яйца със захарта, кората на лимона, солта, ванилиите.

Размесвате съдържанието в кладенчето, но още не бъркате с брашното.

Сипвате маята и вече започвате да бъркате продуктите с брашното.

Постепенно наливате топлото, но не горещо прясно мляко и бъркате.

Накрая наливате на части маслото и олиото. Това се прави, за да може вашият козунак да стане на конци.

Съвсем накрая прибавяте стафидите и шоколадът (по ваш избор натурален или млечен, натрошен на дребни парченца с големина на стафида.

 

Изсипвате мекото тесто на плот за месене или на масата и започвате хубаво да месите, за да може стафидите и шоколадът равномерно да се разпределят из тестото.

Готовото тесто мажете с олио, за да не се образува суха коричка и го покривате с найлон.

Оставяте 2 часа да втаса на топло място. Тестото ще удвои своя обем.

 

След това го делите на 3 части и всяка една отново я размесвате добре и я оформяте като дълга лента.

Това е необходимо, за да изплетете плитка от тестото

Дължината на плитката зависи от дължината на вашата тава за печене.

Ако тавата ви е кръгла, можете да направите дълга плитка, която свивате в кръг.

Слагате тестото в тава, покрита с хартия за печене или обилно намазана с мазнина.

Трябва да втаса около 20 минути.

През това време включвате фурната да се загрява.

Когато тестото втаса, мажете го с разбития жълтък, който предварително сте отделили и ръсите със захар.

Печете на 180 градуса.

Да ви е сладък!

 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft