Содата за хляб е моят незаменим есенен помощник в градината. Всички знаем, че тя не е вредна (все пак става дума за сода за хляб, т.е. за хранителни цели).
Леля ми, която цял живот гледаше градинката си като писано яйце, ми каза за това средство, а тя е веща по тези въпроси. Аз пък в началото никак не можех да повярвам, че обикновената сода може да бъде толкова полезна.
Да, вярно, през лятото пръскам краставиците със соден разтвор, така че да станат хрупкави, но сега не става въпрос за това.
Искам да ви кажа защо всяка есен разпръсквам сода в градината си .
Винаги съм имала кисела почва. Използвам доломитово брашно за отнемане на киселинността, но само то просто не може да се справи с тази задача.
Да, киселинността намалява значително, но заедно със содата работи много по-ефективно.
През пролетта, като цяло, поръсвам сода във всяка дупка при пресаждане на разсад.
Содата не вреди на почвата, помага за неутрализиране на нивото на киселинност, като цяло - ползата от нея е солидна.
При картофения разсад, освен за регулиране на киселинността , содата ми помага да се преборя с телените червеи. Да, ако не знаете, те бягат от содата като дявол от тамян, така че ако искате картофите да станат здрави, а червеите да не оставя ужасни следи по тях, достатъчно е да поръсите картофеното поле със сода през есента.
Няма определена норма и определени стандарти за количеството - лично аз просто поръсвам всичко на око, колкото почвата да се покрие с тънък слой.
Но, разбира се, необходима е мярка във всичко - при мен изглежда нещо като показаното на снимката по-горе. Разпръсквам тънък слой сода върху картофеното поле и нормализирам киселинността, а и се отървам от телените червеи.
Содата е в състояние да се бори и с други вредители - например листни въшки.
Преди редовно пръсках дърветата, засегнати от листни въшки, със слаб разтвор на сода и това определено помогна.