Черният касис се откроява сред другите плодове с богат вкус, а нехарактерния му вкус го прави идеален за конфитюри, а и не само. Редакционната ни колегия реши да наруши традицията и ви кани да опитате рецептата за домашно приготвено вино .
За да не избирате между "естествени суровини" и "прах в бутилката" от рафтовете на магазините, винаги е по-добре да си направите сами виното. В този процес няма абсолютно нищо сложно, необходимо е само време.
Съставките
френско грозде 3 кг
вода 5 л
захар 2 кг
Подготовка
Първият етап е да се подготвят суровини. Не можете да измиете касисът, в противен случай можете плода да не ферментира. Просто прегледайте плодовете, отстранете развалените и след това внимателно разтрийте с ръцете си или валяка.
Разтворете 1,5 кг захар във вода и изсипете касиса. За ферментация изберете по-голям контейнер, тъй като не трябва да се пълни повече от две трети. Когато изсипете сокът от касис в контейнера, поставете капак и го оставете на топло (от 18 до 25 градуса).
Оставете касисът за 3 седмици. След това проверете напитката, добавете останалата захар, ако ви е твърде кисела, и я оставете за още 3 седмици.
След 6 седмици виното от касис ще бъде готово, ще бъде необходимо да се излее през цедка в бутилки и да се съхранява на тъмно хладно място.
По принцип, приготвянето на вино с касис отнема около час. То има светъл вкус и аромат, което означава, че е подходящ за месни и пикантни ястия, особено за пържено и пушено месо, както и за гъби. Средно ще получите около 7 литра от избрания домашен продукт .
Харесвахте ли нашата рецепта? Кажете на приятелите си за това!