Този пухкав въздушен блат е идеалната основа за приготвяне на вкусни торти. Необходимо е само да се разреже на няколко части, всяка от които да се напои и намажете с крем. Резултатът е невероятен десерт! Затова ви съветваме да запазите тази рецепта.
За да приготвите този ефирен и пухкав десерт, дори не е необходимо да включвате фурната. Този блат на пара се надига много, има пореста текстура и безупречен вкус! Опитайте да го намажете с бита сметана и да добавите пресни плодове. Никой няма да откаже парче от такъв фин деликатес!
Подготовката на формата е много важна стъпка, към която трябва да се подхожда отговорно. Не забравяйте да използвате алуминиево фолио. Като го увиете около формата, няма да позволите вода да попадне в тестото.
Въздушен блат на пара
Продукти:
3 яйца
2 с.л.
3 ч.л. прясно мляко
70 гр. пшенично брашно
ванилия на вкус
1/4 ч.л. лимонов сок
2 с.л. захар
Приготвяне:
Отделете жълтъците от белтъците.
Добавете слънчогледовото олио и млякото към жълтъците. Разбъркайте всичко с бъркалка.
Добавете пресятото брашно и ванилията. Отново разбъркайте добре.
Изсипете лимоновия сок в белтъците. Разбийте до пухкава пяна. Добавете захар постепенно, без да спирате да биете.
Добавете една трета от белтъците към сместа от жълтъци и брашно. Смесете добре.
След това добавете останалите белтъци. Разбъркайте всичко отново с помощта на шпатула, като се стараете да бъркате отдолу-нагоре, за да не спадне сместа.
Завийте форма с диаметър 15 см във фолио и изсипете готовото тесто в нея. Изравнете горната част с шпатула.
Разклатете леко формата. Покрийте с друг слой фолио.
Поставете в уред за готвене на пара и варете на среден огън за 45 минути.
Оставете сладкиша да изстине върху решетка, като обърнете формата с главата надолу. След това го извадете внимателно от формата.
Дори не е нужно да мажете този блат с крем. Той е невероятно вкусен сам по себе си! Нарежете го на парчета и сервирайте.
Да ви е сладко!
Забележка: Ако не разполагате с подобен уред, може да изпечете блата и на водна баня във фурната - сложете опакованата във фолио форма (предварително покрийте дъното и стените с намазнена хартия за печене) в по-голяма тава, пълна до половината с вода.
Печете на средна температура, като внимавате водата да не завира.
Проверете готовността на блата със суха клечка.