За блата:
10 белтъка
500 гр. захар
1 супена лъжица оцет
За крема:
750 мл прясно мляко
12 с.л. захар
10 жълтъка
8 супени лъжици брашно
500 гр. масло или маргарин
250 гр. пудра захар
2 ванилии
200 гр. разтопен шоколад
150 гр. счукани орехи
2 пакета разбита сметана с вкус на ванилия
200 мл прясно мляко за сметаната
Белтъците се разбиват на твърд сняг със захарта и накрая се добавя оцетът. Фурната се загрява на 250 градуса. Разбитото тесто се поставя в тава, покрита с хартия за печене, и се слага във фурната. Щом тестото се пъхне във фурната, намаляваме температурата на 150 градуса и по-скоро сушим, отколкото печем, блата - за около 1 час и 30 минути.
Щом блатът е готов, го обръщаме върху кърпа, поръсена със захар, отстраняваме хартията и връщаме отново в тавата.
Млякото и захарта поставяме на огъня. Разбиваме жълтъците с миксер до побеляване, след което добавяме брашното и малко прясно мляко (около 50 мл). Цялата смес изсипваме в кипналото мляко. От сместа сваряваме крем и го оставяме да се охлади. Разбиваме маслото/маргарина и пудрата захар , след което добавяме лъжица по лъжица към охладения крем.
Крема се разделя на две части. Едната част оставяме както е, а в другата част добавяме разтопения шоколад и смлените ядки.
Върху блата намазваме първо жълтия крем, върху него - шоколадовия, и накрая покриваме с разбитата сметана. Отгоре поръсваме с настърган шоколад.