Златни питки със сметана - копринено меки! Тайната е в заливката - от нея са толкова апетитни:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Златни питки със сметана - копринено меки! Тайната е в заливката - от нея са толкова апетитни:
Златни питки със сметана - копринено меки! Тайната е в заливката - от нея са толкова апетитни:
14706
Златни питки със сметана - копринено меки! Тайната е в заливката - от нея са толкова апетитни:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тези въздушни питки са по силите на всеки - тестото е обикновено и се замесва от брашно, вода и мая, но тайната е в заливката, която омекотява хлебчетата и им придава златист цвят. Ето какво ви трябва:

питки със сметана

Въздушни питки със сметана и златна заливка

Продукти: 

350 гр. брашно

1 пакетче суха мая (10 гр.)

1 супена лъжица захар

1 малка чаена лъжичка сол

250 мл хладка вода

3 супени лъжици заквасена сметана

1 яйце

За поръсване отгоре:

сусам и мак

Приготвяне: 

В дълбока купа се слагат 350 гр.

брашно, едно пакетче суха мая, една супена лъжица захар и една малка лъжичка сол. Разбъркайте добре с лъжица, за да се разпределят равномерно съставките.

брашно и вода

След това постепенно се добавят 250 мл хладка вода (или вода със стайна температура). Първо се разбърква с лъжица, докато брашното поеме цялата вода и останалите съставки се разтворят. Ще се получи меко и леко лепкаво тесто (затова месете само с лъжица).

лепкаво тесто

Покрийте тестото с кухненска кърпа или стреч прозрачно фолио и го оставете на топло място без течение, докато втаса хубаво и удвои обема си. Ще отнеме един час.

шупнало тесто

След час: поръсете шепа брашно върху втасалото тесто и леко го омесете, за да освободи въздуха. Поръсете малко брашно върху работната повърхност и извадете тестото.

тесто за питки

Веднага го разделете на шест приблизително равни части и всяка част оформете на топка с помощта на малко брашно. Поставете топките върху равна повърхност, покрита с хартия за печене (или направо в голяма тава), покрийте ги и оставете да втасат половин час.

тесто на части

За златната заливка: В малка купа сложете три супени лъжици заквасена сметана и добавете едно яйце. Разбъркайте добре, докато сместа стане гладка. Всяка питка намажете с поне две чаени лъжички от тази смес.

заливка за питки

златна заливка питки

Направете шарки с ръка или дръжка на дървена лъжица и отгоре поръсете сусам и мак. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 25-30 минути. 

златни питки

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft