500 мл кисело мляко
250 гр. прясно мляко
3 ч.л. сол
3 ч.л. захар
1 чаша олио (150 мл)
1 кубче прясна мая
брашно колкото поеме (около 1300 гр)
1 яйце за намазване
200 гр. маргарин за намазване
Вкусни кифлички, които и на втория, и третия ден след приготвянето им са меки и въздушни.
В дълбок съд се слагат киселото мляко, прясното мляко, захарта, солта, олиото и шупналата мая (разтворена предварително в част от топлото прясно мляко). Добавя се брашното и се замесва гладко тесто, което се оставя 30 минути да почине. Вземат се топки колко яйце и всяка топка се разточва с големината на кафена чинийка, след което се маже с маргарин. По същия начин се постъпва с още 3 топки, които се редят една върху друга и се оставят да починат. Процедурата се повтаря за цялото тесто. След това от всяка малка кора се разточва една голяма кора и се оформят кифлички. Може да опитате и кифлички във формата на цветя - вземат се две кори и се навиват на охлювче, след това се поставят една до друга и се режат с ножица (както се вижда на снимките).
След като се направят кифличките, се намазват с яйце и сусам и се пекат на 200 градуса около 25 минути.