Възрастен турчин посочи грешките, които всички правим при варенето на турско кафе

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Възрастен турчин посочи грешките, които всички правим при варенето на турско кафе
162517
Снимков материал: pixabay.com
Възрастен турчин посочи грешките, които всички правим при варенето на турско кафе

Трудно е да се намери по-популярна напитка от кафето. Обожават го хора от различни възрасти, националности и религии. Ето защо приготвянето на кафе е систематичен и многоетапен процес. С негова помощ можете да получите или любимата си напитка, на която да се насладите, или неприятна течност, която е далеч от вашите очаквания.

Когато тръгнах да се уча да варя вкусно кафе, се обърнах за помощ към моя приятел. Той е живял дълго време в Турция, където тази напитка е особено ценена. Там усвоява тънкостите на приготвянето на турско кафе . Оказва се, че повечето от нас допускат редица грешки при приготвянето на кафе, които значително влошават вкуса на готовата напитка. И така направих!

Приготвяне на турско кафе: Грешки

Най-популярният вариант за приготвяне на кафе е варенето в джезве. Такова просто устройство ще ви помогне да приготвите ароматна напитка, която ще ви достави удоволствие и енергия . Но приготвянето на кафе в джезве се оказва много по-трудно, отколкото изглежда. Има редица малки грешки, които впоследствие могат значително да променят крайния вкус.

Често тези, които тепърва започват да научават основите на приготвянето на кафе, за да почерпят цялото семейство наведнъж, купуват джезве от 0,5 литра. Това е огромна грешка. Факт е, че количеството кафе, вода и времето за приготвяне директно зависят от размера на джезве. И тези точки могат да бъдат разбрани само чрез проба и грешка. Но ако изобщо нямате опит в приготвянето на кафе, тогава ще ви бъде много трудно да направите това.

Ето защо препоръчваме да изберете джезве от 100–150 мл. В идеалния случай, ако джезвето е предназначено точно за един човек. По-добре е да варите кафе няколко пъти, за всеки човек поотделно.

Между другото, когато купувате джезве, направете избор в посока на медта. Тъй като има оптимална топлопроводимост, което позволява на кафето да се нагрява равномерно . Това прави процеса на варене по-контролиран, което означава, че напитката ще се окаже по-вкусна. Но е по-добре да оставите алуминиевите джезвета на рафта на магазина.

Кафе

Друга грешка, която начинаещите често допускат, е изборът на грешно кафе. По-точно не самите зърна, а тяхната обработка. Преди всичко не забравяйте, че най-ароматното кафе ще дойде от прясно смлени зърна . Причината е, че кафето започва да отделя летливи вещества, отговорни за неговия аромат, още на етапа на смилане. Съответно, ако остане в смляно състояние за известно време, целият аромат ще отиде във въздуха.

Между другото, степента на смилане също е от голямо значение. Кафето, което е смляно твърде едро , ще бъде по-трудно за приготвяне и е по-малко вероятно да получи желания вкус. Приготвянето на турско кафе изисква най-фино смилане на кафеени зърна, буквално на прах или прах.

И не пестете кафе. Не забравяйте, че богатството и вкусът на готовата напитка зависи от това. Опитайте първо да сварите кафето си няколко пъти като експеримент, за да определите количеството прах, необходимо за оптимален вкус. Можете да започнете с класическата пропорция, когато трябва да вземете 10 g кафе на 100 ml вода. Ако се съмнявате, добавете допълнителна лъжица кафе, това няма да влоши ситуацията.

Правене на кафе

И въпреки че процесът на приготвяне на кафе изглежда доста прост, много хора правят сериозна грешка тук. Много хора просто наливат кафе в тенджера, добавят студена вода и чакат да се появи пяна. И ако се появи, това означава, че кафето е готово. Но тук е основната грешка.

Веднага след като кафето започне да се издига, трябва да се отстрани от котлона и да се разбърка добре. След това трябва да върнете джезвето на слаб огън и да изчакате, докато се появи буйна пяна. В този момент кафето може да се счита за готово. Между другото, за да не загубите вкуса на напитката, в никакъв случай не я изсипвайте в студена чаша. Не забравяйте да го загреете, преди да направите това. Сега можете да опитате кафето.

Нашите прости съвети ще ви помогнат всяка сутрин да се наслаждавате на вкуса на тази божествена напитка. Но ако по някаква причина не можете да пиете кафе, тогава напитката от цикория може да ви помогне. Освен отличните си вкусови качества, той е и невероятно полезен за организма. Опитвам!

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft