Както знаем, плънката прави баницата. По традиция ѝ слагаме сирене и яйца, но съществуват десетки други опции - с праз, със спанак или лапад, с гъби, с картофи и най-любимата на всички баница с кайма .
Вълча баница
Продукти:
1 пак.кори за баница от 500гр.
3-4 глави кромид лук
150 мл олио
1 ч.л.смлян кимион
1 ч.л.чубрица
2 ч.л.черен пипер
сол - на вкус
500 гр.кайма смес
За заливката:
3 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
Приготвяне:
Нарежете лука на ситно и го запържете около 10 минути - да омекне и да се зачерви. Добавете намачканата кайма и хубаво разбъркайте, докато каймата стане на трохи. Запържете още 3-4 мин. Дръпнете сместа от котлона и поръсете с черен пипер, кимион и чубрица.
В намазнена тавичка подредете 3 кори за баница една върху друга. Залейте с 1-2 с.л. от отделената мазнина, покрийте с още една кора и разпределете 2-3 с.л. от плънката. На всеки 3 кори слагайте по 2-3 с.л. от плънката, докато запълните тавата. Най-отгоре поставете последните 3 кори.
Може да приготвите баницата и вита, но тогава слагайте по 2 кори една върху друга, за да не стане много дебела, след което ги навивайте на охлювче, започвайки от средата на тавата.
Нарежете наложената баница на квадрати и ги залейте с останалата мазнина от плънката. В купичка разбийте яйцата с киселото мляко и със сместа залейте баницата.
Изпечете я до златисто във фурна, загрята на 180 градуса (около 30 мин.).
Да ви е сладко!