Знаете ли, че може да приготвите перфектно пухкав и много вкусен кекс без яйца и мляко? При това рецептата идва директно от известен сладкар, а вкусът е невероятен!
Заслужава си да опитате - хем е евтино, хем бързо, хем няма разлика с "оригинала". И още - приготвеният така кекс остава много мек и пухкав дни след приготвянето му.
Рецептата взех от сладкар, който приготвя и сладкиши без лактоза.
Вкус: Кекс без мляко и яйца може да има по-мек и лек вкус от този с мляко и яйца. Можете да повлияете на вкуса с различни съставки, като плодове, ядки или шоколад.
Пухкав кекс без яйца и мляко
Имаме нужда от:
За бялата част:
- 200 g брашно
- 220 мл гореща вода
- 150 g кристална захар
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- 1 щипка сол
- 1 чаена лъжичка ванилова есенция
- 60 мл олио
За тъмната част:
- 30 г какао
- 150 g захар
- 180 g брашно
- 240 мл гореща вода
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- Щипка сол
- 1 чаена лъжичка ванилова есенция
- 60 мл олио
По избор:
- Пудра захар за поръсване
- стафиди
- Ядки
- Шоколадова глазура за заливане
Приготвяне:
За светлото тесто смесете горещата вода с олиото, есенцията и разбъркайте.
Добавете останалите насипни съставки към брашното и разбъркайте.
Смесват се в течната маса и се разбъркват до еднородна смес.
Кексът се реди в силиконова или намаслена и поръсена с брашно форма.
При тъмната част процедираме по същия начин, само че в сухата смес се добавя и какаото.
Изсипете тъмната смес върху светлата и разбъркайте с дървена клечица, за да се "нашари" кексът.
Пече се на 180 градуса около 40 минути.
Украсете готовия кекс с шоколадова глазура.
Проста шоколадова глазура за кекс
Имаме нужда от:
- 100 г черен шоколад
- 50 г краве масло
- 2 лъжици захар
Приготвяне:
Начупете шоколада и маслото на малки парченца. Слагат се в тенджера и се разтопяват на слаб огън при непрекъснато бъркане.
Добавете захарта и разбъркайте докато се разтвори. Оставете глазурата леко да се охлади и след това я залейте с нея готовия кекс.
Желаем ви добър апетит! :-)
Подробната процедура по приготвянето може да гледате във видеото по-долу: