500 гр. кори за баница
4 кисели ябълки
100 гр. захар
50 гр. стафиди
50 гр. масло
100 мл вода
1 лимон
1 супена лъжица ром
1 супена лъжица екстракт от ванилия
2 супени лъжици канела
олио
За соса:
800 мл прясно мляко
100 гр. захар
1 пудинг ванилия
1 супена лъжица екстракт от ванилия
1. Ябълките се обелват и нарязват на тънки филийки. Лимонът се изцежда и със сока се заливат ябълките.
2. В тенджера се разтопява маслото и се слагат ябълките да се запържат. Добавят се захарта, екстрактът от ванилия, стафидите, канелата и водата, тенджерата се покрива с капак и ябълките се задушават така 15 минути. В поохладената плънка се добавя ромът и се разбърква.
3. На масата една върху друга се нареждат 3 кори и всички се поръсват с олио. Нанася се 1/4 от плънката. Краищата на корите се прегъват към вътрешността и се навиват на руло. Рулото се поставя в тава, намазана с масло. По същия начин се приготвят още 3 рула и се поставят в тавата. Намазват се с масло и се нарязват на парчета. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути.
4. За соса: в тенджера на огъня се слагат всички съставки за соса и се бъркат с тел. След като сосът получи необходимата плътност, се дръпва от огъня. Охладеният щрудел се нарязва на парчета по предварително направените разрези и се залива с горещия сос. Оставя се да попие соса и да се охлади.