Рецептата беше популярна и у нас през 80-те години. Доста хора по онова време изпитаха положителното й влияние.
Ето и оригиналната рецепта:
300 г чесън се измива и почиства, нарязва се на ситно и се смачква с дървена лъжица.
Първият ден преди закуска — 1 капка, на обяд — 2 капки, на вечеря — 3 капки. Следващите дни дозата се увеличава с по 1 капка при всеки прием. На петия ден преди вечеря и сутринта на 6-я ден се вземат по 15 капки, след което започвате да намалявате с по 1 капка на прием и на 10-я ден вечерта пиете само 1 капка. От 11-я ден се пият по 25 капки с мляко 3 пъти на ден преди ядене, докато свърши цялото количество. Подобен курс се повтаря след не по-рано от 5 години.
Съвременните лекари тълкуват действието на приготвения препарат по следния начин: настойката изчиства тялото от мазнините, калциевите отлагания, подобрява метаболизма, повишава еластичността на кръвоносните съдове, подобрява зрението.