Вълшебна сладост от Ориента: изумителна шоколадова баклава
14 Ноември 2018
19474
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Ориентът е истински рай на вълшебните сладости - от дребни сладки до истински шедьоври, какъвто е и баклавата . Абсолютно заслужено тя се счита за най-елегантния ориенталски деликатес . Използването на шоколад идеално подчертава всички най-важни вкусови белези на този несравним десерт.
Фините и хрупкави листа на тестото, хармонично съчетани с пълнежа от ядки, правят тази ориенталска сладост просто да се топи в устата. В шоколадовата версия мед не се използва, но има различни рецепти, където той е включен в основните съставки. Използвайте различни видове ядки за плънката и ще имате безкрайно разнообразие от вкусни вариации на този популярен ориенталски десерт .
ОРИЕНТАЛСКА ШОКОЛАДОВА БАКЛАВА
За баклавата:
- 400 гр.фини кори за баклава
- 150 гр. масло или маргарин
- 250 гр.тъмен шоколад
- 250 грама от любимите ви ядки ( шам-фъстък , бадеми , лешници или орехи )
- 1 ч.л. канела на прах
За ароматизирания ванилов сироп:
Начин на приготвяне:
- Маслото трябва да се разтопи в малък съд на водна баня или да се нагрее на много ниска температура. Покрийте дъното на тавата с тънък слой масло, използвайки специална четка за сладкиши.
- Оформете от корите осем слоя, като мажете с масло между тях.
- Смелете ядките и шоколада и разбъркайте внимателно, докато масата придобие еднаква консистенция.
- Разстелете половината от пълнежа с шоколад и ядки равномерно върху корите.
- Намажете още 4 слоя с масло и ги поставете върху плънката.
- Поръсете останалата половина от шоколадово-ореховата смес, като я разпръснете равномерно върху цялата площ.
- Покрийте с последните слоеве тесто, като не забравяте да мажете всеки с разтопено масло.
- За сиропа използвайте малка тенджера, в която да разбъркате захарта във водата. Добавете ванилия и лимонов сок и оставете сиропа да заври. Оставете сладката смес да ври на тих огън за няколко минути. Извадете шушулката ванилия и го оставете да се охлади.
- Използвайки тънък и остър нож, нарежете суровата баклава на 12 квадрата (може и други форми, например на ромбове).
- За да се изпекат напълно корите, оставете баклавата във фурната за 50 минути на 200 ° С.
- Щом извадите баклавата от фурната, залейте я с ароматен ванилов сироп и изчакайте, докато се охлади напълно и може да сервира.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари