Рецептата я взех от леля ми. Още като я опитах, разбрах защо наричат тази торта така.
Получава се доста голяма семейна торта, така че е чудесна за рождени дни или други празнични поводи. Запишете рецептата за Вълшебна торта и я поставете в любимите си. Ето необходимите продукти:
Вълшебна торта
Продукти (мерките са за 1 кора, а трябва да изпечете 3 такива):
- 5 белтъка
- 8 с. л. захар
- 5 с. л. смлени лешници
- 2 с. л. брашно
За крем 1:
- 1 л прясно мляко
- 15 жълтъка
- 10 с. л. захар
- 10 с. л. брашно
- 200 г пудра захар
- 250 г безсолно масло/маргарин
- 200 г черен шоколад
За крем 2:
- 200 мл прясно мляко
- 150 г смлени лешници
- 1/3 от крем 1
И още:
- 400 + 200 мл сладкарска сметана
За глазурата:
- 150 гр. шоколад + 5 с. л. олио
Снимка: Pinterest
Приготвяне:
За блатовете: Белтъците се разбиват добре, докато станат на пяна, след което започвате постепенно да добавяте захарта и продължавате да разбивате до получаване на твърд сняг, който да не пада от купата при обръщане.
Намалете скоростта на миксера (или още по-добре продължете да бъркате с лъжица или ръчна бъркалка), след което лъжица по лъжица добавете пресятото брашно, а след това и смлените лешници. Разбъркайте бавно, за да остане сместа пенлива и въздушна.
Повторете процедурата три пъти, тоест докато се пече първата кора, приготвяте вотрата, а след това третата. Получената смес се изсипва в тава с размери 38х22 см, предварително намаслена и поръсена с брашно (отърсете излишното брашно).
Печете в загрята фурна на 180 градуса, докато кората започне да се отделя малко от краищата на тавата.
Снимка: Pinterest
ЗА КРЕМ 1: От един литър прясно мляко се отделя малко в отделен съд, в него се слагат жълтъците и се разбиват добре. Добавя се брашното, след което се разбърква (с бъркалка, но може и с миксер), докато се получи гладка смес без бучки.
Останалото мляко се слага на огъня заедно със захарта, след което щом заври, се намалява температурата или се отстранява тенджерата и се добавя сместа от млякото, жълтъците и брашното.
Върнете на котлона и бъркайте непрекъснато, докато се свари и се сгъсти като пудинг.
Оставете сварения крем настрана да се охлади под фолио (за да не хване коричка) до стайна температура.
След това разбийте маслото (размекнато на същата стайна температура) заедно с пудрата захар.
Постепенно добавете охладения крем към кремообразното масло, лъжица по лъжица, след което разбийте, докато получите гладка кремообразна смес. От този крем отделете една трета, която трябва да добавите към втория крем.
Разтопете шоколада на водна баня и го добавете към останалия крем (2/3), след което разбъркайте. Така крем 1 е готов.
ЗА КРЕМ 2: млякото се загрява и се заливат с него смлените лешници (да се запарят). Оставете ги да изстинат напълно, след което ги комбинирайте с една трета от крем 1.
Разбийте 400 мл сладкарска сметана (ако я разбиете много и стане твърда, добавете малко мляко, за да омекне).
РЕДЕНЕ: кора, половината от крем 1, разбита сметана, кора 2, крем 2, кора 3, втората половина от крем 1.
По желание добавете шоколадова глазура и разбийте 200 мл сладкарска сметана за украса отстрани на тортата (отгоре трябва да е шоколадова). Вместо лешници можете да използвате орехи. Не забравяйте да оставите тортата поне за 6 часа в хладилник - на другия ден е най-вкусна!
Снимка: Pinterest
Да ви е сладко!