Сладкишите с майонеза не са нещо необичайно в кулинарията. Всъщност майонезата успешно може да замени и яйцата, и мазнината в печивата, ако случайно не разполагаме с тях.
Днес ви предлагаме една изпитана рецепта за прекрасен кекс с майонеза и кисело мляко - пухкав отвътре и с невероятна златна коричка. Сладкишът се получава невероятно вкусен, „въздушен“ и апетитен и дори младите, начинаещи готвачи ще се справят с процеса на приготвяне, защото с него няма провали!
Пухкав кекс с майонеза
Продукти:
майонеза - 130 г
кисело мляко - 130 г
яйца - 2 бр.
захар - 200 г
стафиди - 100 г
брашно - 200 г
бакпулвер тесто - 1 чаена лъжичка
пудра захар (за украса) - 1-2 с.л. лъжици
Приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта. Работете енергично с ръчна бъркалка или използвайте миксер.
Добавете майонеза към захарно-яйчната смес, изсипете киселото мляко. Разбъркайте до гладкост.
Смесете брашното с бакпулвера, пресейте го в течната смес.
Стафидите, след измиване и попиване със салфетка, се прибавят в тестото. Разбъркайте, като разпределите равномерно добавките. По желание в сместа освен стафиди може да сложите ядки, захаросани плодове, цитрусови кори и др.
Вземете форма за кекс (продълговата или кръгла с дупка в центъра). Леко намажете дъното и страните с парче масло и след това разпределете тестото. В процеса на печене кексът забележимо ще „порасне“, така че напълнете формата на не повече от 2/3.
Пъхнете я във фурната, загрята до 170 градуса. Печете около 40-60 минути. Не забравяйте да проверите готовността с дървено шишче - по клечката не трябва да има следи от мокро тесто.
След охлаждане извадете кекса от формата. Поръсете с пудра захар през фина цедка.
Да ви е сладко!