За мъфините:
230 гр. брашно
125 гр. захар
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сода за хляб
на върха на ножа сол
1 пакетче ванилова захар
1,5 яйце
1 заквасена сметана (200 мл)
80 мл (1/2 чаша) олио
За плънката от сирене:
125 гр. крема сирене
1/2 яйце
50 гр. захар
1/2 пакетче ванилова захар
1 лъжица инстантен пудинг ванилия (или 1 супена лъжица нишесте)
За поръсване:
50 гр. захар
50 гр. брашно
30 гр. масло
1 чаена лъжичка канела
И още:
250-300 гр. ягоди
За да направите сместа за поръсване в съд смесете брашното със захарта и канелата. В тази смес добавете нарязаното на тънки листенца масло и триейки с ръце направете дребни трохи за поръсване. Поставете съда в хладилник, докато приготвяте останалите съставки.
Сега преминете към подготовката на плънката от сирене. За цялата рецепта са необходими 2 яйца. Затова ги разбийте с вилица и отделете малко за плънката с крема сирене. В купа поставете крема сиренето, 1/2 яйце (отделено от разбитите 2 яйца), захарта, пудинга (или нишестето) и разбъркайте хубаво, така че да няма бучки.
За мъфините смесете всички сухи съставки. В друга купа сложете останалите съставки, разбийте и добавете сухата смес. Объркайте с лъжица до хомогенна смес.
Нарежете ягодите на малки кубчета.
В отворите за мъфини на формата поставете хартиени кошнички. Първо поставете по една супена лъжица от сместа във всяко гнездо. След това разпределете половината от нарязаните ягоди, след което - по малко от плънката с крема сирене. Поръсете с трохите. Сега отново поставете по една супена лъжица от сместа за мъфини, отново нарязани ягоди и накрая поръсете с трохите.
Така приготвените формички поставете да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато получат красив златисто-жълт цвят.
Идея: Ягодите можете да замените с малини, боровинки или други горски плодове.