Въпреки вредета от захарта
Въпреки заплашването със захарта, лекарите-диетолози са принудени да признаят, че захарта е необходима на организма, който го извлича от храната във вид на фруктоза, а след това я преобразува в глюкоза. Така че, не работата не е в захарта като хранителен продукт, а в нейното количество.
Изкуствените заместители на захарта са още по-вредни от захарта. Защо въобще трябва да се използват средства, предписани на диабетици, ако един човек е здрав, без такава диагноза? Употребата на заместители на захар нарушават метаболизма (процесите на обмяна) в организма, включвайки в него съвършено ненужни вещества. Първият от заместителите, захаринът, е призведен още в началото на ХХ век. Независимо от леко горчив вкус, става много популярен по света. Заместителите по вкус са по-лоши от захарта, освен това, могат да причинят рак.
Някога, като основни заместители на захарта са използвали, особено при диабет, ксилитол, сорбитол и манитол. Честата им употреба във високи дози може да причини диария. Те трудно могат да се използват в сладкарското производство, защото при нагряване се разлагат и губят свойствата си. Днес най-популярен е аспартамът, но и той при нагряване се разлага.