Дъхав, пухкав и целият на конци! Да, тутманикът е цар на тестените закуски и не случайно - опиташ ли го веднъж, трудно можеш да минеш само с едно парченце. Днес ви предлагаме да опитате една сравнително лесна и много сполучлива рецепта за Въртян и сукан тутманик .
Въртян и сукан тутманик
Продукти:
брашно - 600 до 700 г
сол - 2 ч.л.
вода - 200 мл хладка
яйца - 2 бр. (1 жълтък за намазване)
кисело мляко - 2 с.л.
олио - 2 с.л.
захар - 1 с.л.
мая - 1/2 кубче свежа /1 пак. суха мая
сирене - по желание
сусам - за поръсване
олио - за намазване между корите
Начин на приготвяне:
Замесете меко тесто от посочените продукти, като предварително активирате маята в хладката вода. Оставете го да почине 40 минути.
След това разделете тестото на 4 части и всяка разточете на кора. Подредете корите една върху друга, като между тях намажете обилно с олио (може да използвате разтопено масло или смес от олио и масло).
Така подредените кори нарежете на ленти. Усучете всяка първо около оста ѝ, а след това завийте на охлюв и сложете в предварително приготвената тава, застлана с хартия за печене.
Щом изразходите цялото тесто, оставете оформения тутманик да втаса повторно и "напълни" тавата. Намажете го със смесения жълтък с няколко капки олио, поръсете със сусам.
Изпечете на горен и долен реотан на 180° до готовност. Ако започне да прегаря отгоре, покрийте с алуминиево фолио.
Оставете сукания тутманик да отдъхне 5 минути в тавата, покрит с кърпа.
После го извадете от тавата и оставете да се охлади напълно върху скара, покрита с кърпа. Става много вкусен и пухкав!