Листата на морковите не ги изхвърлям, а ги използвам за консервиране на домати. Споделям оригиналната рецепта без подправки

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Листата на морковите не ги изхвърлям, а ги използвам за консервиране на домати. Споделям оригиналната рецепта без подправки
Листата на морковите не ги изхвърлям, а ги използвам за консервиране на домати. Споделям...
1584
Листата на морковите не ги изхвърлям, а ги използвам за консервиране на домати. Споделям оригиналната рецепта без подправки
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Всички градинари се стремят да запазят доматите за зимата: те се осоляват, мариновани, сушат, правят сокове и много други препарати. Аз, разбира се, не съм изключение и съм пробвала много различни методи.

Искам да споделя една от любимите си рецепти за консервиране: Тя е проста, оригинална и здраво вкоренена в моята готварска книга. Благодарение на мен много мои приятели и близки вече я опитаха и я оцениха високо.

Как приготвям домати с листа от моркови

Маринатата в тази рецепта не е никак сложна. За литър вода вземам супена лъжица сол, захар - 5-6 супени лъжици и оцет (70%) - чаена лъжичка. Кипвам вода със сол и захар, добавям оцет непосредствено преди да налея саламурата в бурканите. Можете да промените пропорциите на захарта и солта по свое усмотрение, като използвате рецептата, която харесвате.

Важно! Не добавяйте в рецептата карамфил, канела, черен пипер или други подправки.

За тази подготовка, както за всяка друга консервация, се нуждаете от малки, плътни, умерено узрели домати. Плодовете от сорта Sir Elian бяха идеални за три- и двулитрови буркани (между другото, реколтата беше отлична, не по-лоша от тази на сорта Empire). Този път реших да използвам литрови буркани и да консервирам малки плодове като чери домати.

Махам дръжките на доматите и ги измивам старателно, както и върховете на морковите.

След това вземам клечка за зъби и надупчвам всеки домат на мястото, където е закрепена дръжката, за да не се напука при последваща топлинна обработка. За чери доматите са достатъчни една или две пробиви на 3-4 места;

В чисти буркани (измити със сода за хляб или горчица) нареждам по няколко листа от моркови и натъпквам готовите домати възможно най-плътно. По-добре е да поставите 3-4 листа от моркови в големи буркани.

Сега го заливам два пъти с вряща вода, като всеки път го оставям за 15 минути. Междувременно приготвям марината.

След като източа водата след второто пълнене, изсипвам врящата марината в бурканите, добавям към нея оцет, затварям със стерилизирани капаци и оставям под „шубата“, докато изстине напълно.

Горещото изливане е пряка гаранция за успешно съхранение на препаратите, но не винаги е възможно да се избегне пълното напукване на плодовете. Например, забелязах, че някои от моите чери домати все още имат спукана кора. Ако имате възможност да поставите бурканите на студено място веднага след варенето, можете да използвате метода на студено заливане.

В този случай пригответе марината предварително и охладете добре. Стерилизирайте бурканите и капаците. Изплакнете обилно плодовете и зеленчуците, поставете ги в буркани, напълнете ги със студена саламура, навийте ги и веднага (!) Изпратете ги на студено място. Тези домати с върхове от моркови остават непокътнати и невероятно вкусни. Когато за първи път опитах тази рецепта, аз, разбира се, имах съмнения: какъв аромат и вкус могат да добавят няколко листа от моркови към буркан вместо обичайните подправки, които дават на доматите? Но се оказа... опитайте сами, горещо го препоръчвам!

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft