За обяд пригответе най-вкусните и сочни кюфтета . Всяка домакиня има своя собствена рецепта за смес от кайма, с която приготвя кюфтета, бургери или шишчета, а сега опитайте тази нова рецепта за Турски кюфтета .
Някои добавят галета (галета) към сместа, някои използват сварени или сурови настъргани картофи, или дехидратирани картофени люспи за пюре, а днес ви предлагаме да опитате тази перфектна турска рецепта.
Към каймата добавете подправки и зеленчуци, които заедно ще придадат перфектен и неустоим вкус.
В тази рецепта е много важно приготвената смес да престои поне половин час в хладилник, за да могат всички съставки да се съчетаят и поемат в месото.
Второто важно нещо, което трябва да направите, е да правите вдлъбнатини, когато оформяте кюфтетата с пръсти, което всъщност характеризира тези турски кюфтета.
Така стават още по-сочни и вкусни и ще се изпекат много по-равномерно.
Сочни турски кюфтета
Продукти:
- 1 кг кайма (по ваш избор и вкус),
- 1 шепа ситно нарязан пресен магданоз (1 връзка, само листа),
- 2 скилидки чесън,
- 1 малка чаена лъжичка сол,
- 1 малка чаена лъжичка червен сладък пипер на прах,
- 1 малка чаена лъжичка кимион на прах,
- 1 малка чаена лъжичка счукан червен пипер,
- 1/2 чаена лъжичка черен пипер на прах,
- 1 глава лук,
- 1/2 червена чушка (50 гр.)
За първия сос:
- 1/2 чаша заквасена сметана или гъсто кисело мляко (120 г),
- 10 г пресни листа кориандър (1/2 ръка),
- 2-3 скилидки чесън и
- 1 люта чушка,
- смлян кимион, сол и смлян черен пипер на вкус
За втория сос:
- 3 супени лъжици пикантен червен пипер на прах 45 г (кайен, чили),
- 1 супена лъжица смлян червен пипер,
- 4 супени лъжици оцет 9% (45 мл),
- 1 супена лъжица зехтин и
- малко сол
Приготвяне:
Изсипете месото в по-дълбока купа, добавете ситно нарязани листа пресен магданоз, настърган или пресован през преса чесън, както и всички изброени подправки. Можете също така да подправите месото по ваш вкус.
Снимка: YouTube
Настържете или смелете лука в блендер, след което го сложете върху цедка и го изцедете добре, за да отделите цялата течност от него.
Снимка: YouTube
Същото направете и с червената чушка: нарежете я на ситно или смелете, изстискайте сока й и я добавете към месото.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Овкусената кайма със смлян лук и черен пипер се омесва добре с ръце за няколко минути, докато всички подправки се разпределят равномерно и се появят конци от месото.
Снимка: YouTube
Покрийте я с фолио и капак и я оставете в хладилника за поне половин час.
През това време пригответе първия сос: сложете всички изброени съставки в блендер, подправки на вкус, след което смелете до гладкост.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Ако не искате сосът да е пикантно лют, тогава сложете малко сладък пипер или изобщо не го слагайте. Оставете соса в хладилника.
За втория сос изсипете всички изброени съставки в дълбока малка купа и разбъркайте добре до получаването на еднородна смес.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Оставете този сос в хладилника да престои, докато приготвите кюфтетата и печените зеленчуци за гарнитура (изпечете 3 дълги чушки, 1 глава лук и 1 голям домат, нарязан на четвъртинки на сух тиган или във фурна).
Снимка: YouTube
Накиснете ръцете си във вода и гребнете от сместа. Оформете топка с длани, след това я сплескайте като кюфте , след което направете ръбести вдлъбнатини с пръсти.
Снимка: YouTube
Изпържете ги в тиган с незалепващо покритие, леко намазан с олио и загрят на умерена температура.
Снимка: YouTube
Запържете ги от двете страни до приятен загар.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Сервирайте топли, гарнирани с печени зеленчуци и вкусни сосове.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!