Върхът на сочните Турски кюфтета! Ако искате да хапнете царски, задължително направете дупки в каймата като туркините - ето защо:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Върхът на сочните Турски кюфтета! Ако искате да хапнете царски, задължително направете дупки в каймата като туркините - ето защо:
Върхът на сочните Турски кюфтета! Ако искате да хапнете царски, задължително направете дупки в...
2490
Източник: За Жената
Върхът на сочните Турски кюфтета! Ако искате да хапнете царски, задължително направете дупки в каймата като туркините - ето защо:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

За обяд пригответе най-вкусните и сочни кюфтета . Всяка домакиня има своя собствена рецепта за смес от кайма, с която приготвя кюфтета, бургери или шишчета, а сега опитайте тази нова рецепта за Турски кюфтета .

Някои добавят галета (галета) към сместа, някои използват сварени или сурови настъргани картофи, или дехидратирани картофени люспи за пюре, а днес ви предлагаме да опитате тази перфектна турска рецепта.

Към каймата добавете подправки и зеленчуци, които заедно ще придадат перфектен и неустоим вкус.

В тази рецепта е много важно приготвената смес да престои поне половин час в хладилник, за да могат всички съставки да се съчетаят и поемат в месото.

Второто важно нещо, което трябва да направите, е да правите вдлъбнатини, когато оформяте кюфтетата с пръсти, което всъщност характеризира тези турски кюфтета.

Така стават още по-сочни и вкусни и ще се изпекат много по-равномерно.

Ето какво ви трябва:

Сочни турски кюфтета

Продукти:

  • 1 кг кайма (по ваш избор и вкус),
  • 1 шепа ситно нарязан пресен магданоз (1 връзка, само листа),
  • 2 скилидки чесън,
  • 1 малка чаена лъжичка сол,
  • 1 малка чаена лъжичка червен сладък пипер на прах,
  • 1 малка чаена лъжичка кимион на прах,
  • 1 малка чаена лъжичка счукан червен пипер,
  • 1/2 чаена лъжичка черен пипер на прах,
  • 1 глава лук,
  • 1/2 червена чушка (50 гр.)

За първия сос:

  • 1/2 чаша заквасена сметана или гъсто кисело мляко (120 г),
  • 10 г пресни листа кориандър (1/2 ръка),
  • 2-3 скилидки чесън и
  • 1 люта чушка,
  • смлян кимион, сол и смлян черен пипер на вкус

За втория сос:

  • 3 супени лъжици пикантен червен пипер на прах 45 г (кайен, чили),
  • 1 супена лъжица смлян червен пипер,
  • 4 супени лъжици оцет 9% (45 мл),
  • 1 супена лъжица зехтин и
  • малко сол

Приготвяне:

Изсипете месото в по-дълбока купа, добавете ситно нарязани листа пресен магданоз, настърган или пресован през преса чесън, както и всички изброени подправки. Можете също така да подправите месото по ваш вкус.

подправки за кайма

Снимка: YouTube

Настържете или смелете лука в блендер, след което го сложете върху цедка и го изцедете добре, за да отделите цялата течност от него.

отцеден лук

Снимка: YouTube

Същото направете и с червената чушка: нарежете я на ситно или смелете, изстискайте сока й и я добавете към месото.

настъргана чушка

Снимка: YouTube

чушка в каймата

Снимка: YouTube

Овкусената кайма със смлян лук и черен пипер се омесва добре с ръце за няколко минути, докато всички подправки се разпределят равномерно и се появят конци от месото.

омесена кайма

Снимка: YouTube

Покрийте я с фолио и капак и я оставете в хладилника за поне половин час.

През това време пригответе първия сос: сложете всички изброени съставки в блендер, подправки на вкус, след което смелете до гладкост.

лют сос кюфтета

Снимка: YouTube

домашен лют сос

Снимка: YouTube

Ако не искате сосът да е пикантно лют, тогава сложете малко сладък пипер или изобщо не го слагайте. Оставете соса в хладилника.

За втория сос изсипете всички изброени съставки в дълбока малка купа и разбъркайте добре до получаването на еднородна смес.

продукти млечен сос

Снимка: YouTube

бял сос кюфтета

Снимка: YouTube

Оставете този сос в хладилника да престои, докато приготвите кюфтетата и печените зеленчуци за гарнитура (изпечете 3 дълги чушки, 1 глава лук и 1 голям домат, нарязан на четвъртинки на сух тиган или във фурна).

печени зеленчуци

Снимка: YouTube

Накиснете ръцете си във вода и гребнете от сместа. Оформете топка с длани, след това я сплескайте като кюфте , след което направете ръбести вдлъбнатини с пръсти.

турски кюфтета оформяне

Снимка: YouTube

Изпържете ги в тиган с незалепващо покритие, леко намазан с олио и загрят на умерена температура.

кюфтета в тигана

Снимка: YouTube

Запържете ги от двете страни до приятен загар.

сочни турски кюфтета

Снимка: YouTube

пържени турски кюфтета

Снимка: YouTube

Сервирайте топли, гарнирани с печени зеленчуци и вкусни сосове.

кюфтета с гарнитура

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft