Вярвате или не: ДОМАШНО МАСЛО, което издържа седмици като купеното от магазина!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Вярвате или не: ДОМАШНО МАСЛО, което издържа седмици като купеното от магазина!
Вярвате или не: ДОМАШНО МАСЛО, което издържа седмици като купеното от магазина!
8252
Вярвате или не: ДОМАШНО МАСЛО, което издържа седмици като купеното от магазина!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Опитайте позабравената рецепта за домашно масло без добавки и консерванти, много подобно на начина, по който са го приготвяли нашите предци, но по-лесно и просто.

Въпреки че по-старите поколения сигурно помнят и знаят как се приготвя домашно масло, все пак ще е добре да предадем тази проста домашна рецепта и да я запазим от забрава.

домашно масло калъп

Домашното масло е с особена сладост и необикновен вкус и издържа същото време като купеното, до няколко седмици. С други думи, има дълъг срок на годност , ако се съхранява правилно в хладилник.

Най-важното за срока на годност на маслото е в него да няма останала влага, а обикновено се разваля, ако го държите на пряка светлина. Може би новите домакини в кухнята никога не са се сещали да приготвят домашно масло, защото маслото от магазина винаги е на разположение.

Някога по-възрастните са приготвяли маслото от пълномаслено мляко и с по-дълъг процес, но днес повечето от тях го приготвят с млечния продукт, наречен "неутрална сметана" или пълномаслена животинска сметана. Намазвам го на хляб и не слагам нищо друго, толкова е сладко, че ми стана любимо ястие, а вярвам ще стане и на вас.

домашно масло лъжица

За да приготвите домашно масло, ще ви трябва само неутрална сметана с 30-35% масленост. Количеството неутрална сметана, която се използва в рецептата, е 2 литра течна сметана, като се получават 770 г масло.

Разбира се, според количеството масло, което искате да получите, определете количеството сметана. Това е една вкусна рецепта за масло , подходяща за всеки вкус и можете да я използвате при приготвянето на пайове, торти, тарти и различни други солени и сладки ястия.

Домашно масло от сметана

Начин на приготвяне: 

Сложете сметаната в дълбока купа. Включете миксера на най-ниската скорост и започнете да бъркате. Когато обемът на масата започне да се увеличава, постепенно започнете да увеличавате скоростта на миксера, докато достигнете възможно най-високата скорост на разбиване.

разбиване на сметана

Сметаната ще се превърне в гъста бита сметана в един момент, но продължете да разбивате, докато маслото започне да се отделя от течността, ще забележите, когато се отдели достатъчно. След това вземете малка цедка (или плътен тензух) и сложете сместа да се отцеди добре от течността.

масло в цедка

Оставете течността настрана, а маслото заедно с цедката прехвърлете в друга купа със студена вода и го изплакнете добре, за да се пречисти. 

прецеждане масло

Оформете топка с шпатула и след това изстискайте маслото с ръце като гъба, тъй като не трябва да остава никаква течност.

След това сложете маслото върху прозрачно фолио и оформете калъпче от него - може да е правоъгълник или руло. Завийте добре, стегнете с фолио и приберете в хладилника за 1 час да стегне. 

домашно масло калъпче

След това маслото е готово за употреба.

домашно масло на филийка

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft