Всичко за джезвето
Джезвето е специален съд с дръжка за приготвяне на кафе. Традиционно се изработва от мед, която добре провежда топлината. Следователно, в резултат на това всяко зърно смляно кафе излъчва свой вкус и аромат.
- използвайте само пречистена вода;
- намалете огъня;
- наблюдавайте внимателно, така че кафето да не „избяга“;
- в самото начало на кипене отстранете джезвето от котлона и след това го върнете (повторете това два пъти).
Интересни факти за кафеварката
Нека започнем с нейния дизайн . Състои се от три основни части: резервоар за вода; контейнер, в който се събира готовата напитка; филтър. За да се насладите на аромата и вкуса на кафето, приготвено така, трябва:
- изсипете пречистена вода в резервоара;
- изсипете кафе в съдчето, което е предназначено за това ;
- поставете я на огъня;
- изчакайте, докато водата заври и горният контейнер се напълни.
Къде да избера?
Както можете да видите, всяко устройство има своите предимства и недостатъци. Гейзерната кафемашина се различава от турската по това, че процесът на приготвяне на кафе с нейна помощ не изисква специално наблюдение . Следователно не е нужно да се притеснявате за чистотата на печката. Получавате готовата напитка без утайка, тъй като те остават в специален съд в кафеварката. Освен това кафето има много наситен и приятен аромат.
Предимствата на джезвето включват лекота на обслужването. Просто трябва да го изплакнете след употреба. Кафеварката трябва да се завърти и всички елементи да се измият добре, в противен случай тя ще се повреди много бързо. Ако сте любители на разбъркването на пяната и вдишването на вкусния аромат на кафе, тогава джезвето е най-добрият избор. В крайна сметка процесът на приготвяне на напитката ще ви достави удоволствие.
Ако варите кафе само сутрин, за да се ободрите, тогава трябва да изберете кафеварка. Няма да е необходимо да наблюдавате процеса на готвене. Така ще имате свободна минута сутрин, а това е важно. За истинските ценители на тази ароматна напитка препоръчваме да използвате джезве. В този случай ще можете самостоятелно да регулирате вкуса и силата, да експериментирате с добавки (смлян джинджифил, канела и други). Вие какво избрахте: джезве или кафеварка?