В дни на криза всички трябва да можем да си направим тесто, ако случайно не успеем да намерим в магазините.Затова споделяме с вас рецепта за пухкаво и меко тесто, което ще спаси винаги положението
Това просто тесто с мая се приготвя много бързо за 10 минути. Не е необходимо допълнително да месите с помощта на точилката или да чакате да се събуди маята. Освен това се оказва много добро за всичко- без значение дали ще правите питка, хляб, тестени или сладки изделия
Съставките
Пшенично брашно 700 g
вода 350 мл
захар 3 супени лъжици.
сол 0,5 ч.л.
Слънчогледово масло 4 супени лъжици
масло 80 g
мая 33 g
подготовка
Извадете маята от хладилника и оставете на стайна температура да се загрее. Предварително пуснете фурната да загрее на 180 градуса.
Напълнете вода в тенджера и сложете на котлона, разтопете масло в нея (можете да замените с 4 супени лъжици олио) и премахнете от котлона. Оставете да се охлади до топла температура, добавете маята, сол, захар, малко олио и разбъркайте
Изсипете течната смес в дълбока купа, пресейте брашното там и омесете меко еластично тесто.
Без да чакате тестото да втаса, оформете печивото, което ви е приятно, сложете го върху лист за печене и оставете за 10 минути зад вратата на отворената фурна, а след това 30 минути зад затворена.
Ако използвате суха мая , ще са достатъчни 11 гр. Тестото ще се издигне перфектно и в двата случая, тъй като тънкостта на приготвянето е в двустепенно печене , което позволява тестото да загрява много бързо, но постепенно . Освен това всичко се случва много бързо: за по-малко от час можете да имате време да омесите тестото, да оформите и да изпечете каквото пожелаете.
Как ви се струва нашата рецепта за тест ? Подходяща е и за пица и други сладкиши. Не забравяйте да я споделите с други любители на хлебните изделия!