Когато мислят за просто печиво, много хора веднага се сещат за кексче . Наистина, какво може да бъде по-лесно от нарязването на ябълките и изливането на тестото? Преди бях сред тези, които мислеха по същия начин. Въпреки това, след като разгледах следната рецепта, имам нов фаворит сред мързеливите сладки храни. А това е лимонов кекс с кисело мляко , покрит с глазура.
Трудно е да го наречем другояче освен любов от пръв поглед. Оказва се висок, пухкав и много ароматен! Всичко благодарение на лимона, който е достатъчно да се хвърли в блендер и да се смеси с тестото. Важна роля в този десерт играе захарната глазура . Без него ще имате обикновена (но много вкусна) основа за цитрусова торта. Но заедно с глазурата, паят се превръща в истински коледен кекс !
Съставки
Пшенично брашно 320 гр
Лимон 1,5 бр.
яйце 3 бр.
Сол на вкус
захар 200 гр
Кисело мляко 200 мл
сода 1 ч.л
Слънчогледово олио 100 мл
Пудра захар 3 супени лъжици
Подготовка
Измийте един лимон, нарежете на парчета и смелете в блендер
Счупете яйцата, разбийте до пяна. След това добавете захарта на тънка струя, докато разбивате. Трябва да имате пухкава лека маса.
Добавете лъжица сода към чашата ксиело мляко на стайна температура, изчакайте минута и я добавете към яйцата
Добавете масло към кашената смес. След това продължете да разбивате, постепенно добавяйте брашно, докато се получи полутечно тесто. Добавете пюре от лимон.
Изсипете тестото във форма (намаслена) и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. Разбийте пудрата захар и половин лимон преди сервиране и залейте охладения сладкиш.
Няма нищо като парче кекс с чай или кафенце ! Особено в дългите зимни вечери. Тайната на това конкретно печене трябва да е, че ви доставя голямо удоволствие, но почти не си струва усилията. Готвенето на лимонов кекс с кисело мляко е удоволствие (дори и след тежък работен ден). Надяваме се да се насладите на този прост, но вкусен десерт.