Житото (варената пшеница) е една от задължителните раздавки на Задушница . По повод наближаващата Месупустна Задушница, която тази година се пада на 9 март, решихме да ви издадем петте тайни на идеалното жито за Задушница . Ето какво ви трябва:
Перфектното жито за Задушница
Продукти:
- 500 грама бяло жито
- 400 грама захар
- 400 грама смлени орехи
- 2 торбички ванилова захар
- 1/2 индийско орехче
Приготвяне:
Половин килограм бяло жито почистете добре, измийте, изсипете го в тенджера под налягане и го залейте с вода, след което оставете да престои една нощ. На следващия ден измийте набъбналото жито в няколко води, за да се отстрани мръсотията и го сварете добре.
Когато житото се свари, оставете да изстине и докато е хладко, прецедете, но не изплаквайте! Това е една от тайните, пшеничното нишесте трябва да остане със зърното.
След като прецедите житото, докато е още топло, го смелете в блендер, кухненски робот или в месомелачка. Не трябва да е много ситно смляно, добре е житото да е едро смляно, да има обем.
Това е втората тайна на най-добрата рецепта за варена пшеница.
Смесете още топлото и смляно жито със захарта и орехите, добавете ванилова захар и по желание половин ситно смляно индийско орехче. Смесването на житото с останалите съставки става на ръка.
Домакинята бърка и меси сместа с ръце и пръсти. Това е третата тайна защо на най-добрата рецепта за жито за помен ! Накрая житото се поръсва отгоре с ядки. Може да се украси, като се направи релеф под формата на кръст от цели орехи.
Някои украсяват житото с пудра захар, с плодчета нар, сусам, дори се правят истински художествени картини.
Едно нещо обаче в никакъв случай не трябва да правите с него - какво е то, ще разберете от тази статия!