Има хиляди продукти, в които се съдържа ГМО. Но обозначение за това няма. Наскоро екологични организации обявиха най-популярните храни , изцяло генно обработени.
Това са канола (рапица) масло, лецитина, соевото масло, памучното масло, соеви сос, царевичното масло и нишесте, царевичния сироп и соевия белтък . Те са доказано вредни за човешкото здраве. Но те не са единствените.
Един от аналозите на хранителните продукти е соята . Използва се за подобряване на местни и млечни стоки. Или поне така твърдят производителите.
С добавянето на соя реално се пести от натуралните компоненти мляко и месо, които чисто и просто се заменят с ГМО добавката соев протеин. Той се съдържа навсякъде – във всички видове салами, шунки, луканки, наденици, кренвирши и др.
Чрез добавяне на соевия сурогат се постига поевтиняване на производството за сметка на натуралния компонент. Но това вреди сериозно на консуматорите. Изследване, проведено през 50-те години, доказва наличието не вещества в соята, влияещи пагубно върху щитовидната жлеза.
Честата употреба на соя, която е неминуема при купуването и употребата на ГМО продукти може да доведе до хроничната неспособност да се усвояват аминокиселини, което води до допълнителни нарушения в човешкия организъм.
До 30 гр. соя на ден водят до развитието на гуша и други заболявания, казват японските изследователи. Медици от Корнелския университет пък установяват, че деца, приемали големи количества соево мляко , развиват диабет.
Западната преса кръсти храните мутанти "Франкенфууд", по аналогия с митичното чудовище Франкенщайн.
Производството на генно модифицирани храни е оправдано от учените, които казват, че ще спасят планетата от глад. Едно от най-интересните им (и плашещи) постижения е царевица, която е устойчива на сушата.
За да го постигнат, е изолиран ген от скорпион, който е вкаран в кочана. Доматите, които ядем през зимата пък, са получени от вкараната в тях ДНК на сьомга, която е студоустойчива.
Проблема с тези кръстоски е, че се правят между три царства - това на животните, на растенията, а в крайна сметка и на хората. Древните мъдреци са казали човек е това, с което се храни.
Я проблемът е в това, че тялото ни още е на еволюционно ниво, а сблъсъкът на миналото и бъдещето води до аномалии, като затлъстяване, алергии, дори смъртни случаи.