В сезонът на тиквите-Рецепти с адски вкусни тиквени ястия

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
В сезонът на тиквите-Рецепти с адски вкусни тиквени ястия
29841
Източник: блиц
Снимков материал: pixabay.com
В сезонът на тиквите-Рецепти с адски вкусни тиквени ястия

В този зеленчук има нещо забележително, приказно. Удивителни са не само размерите му, но и ярката му огненочервена окраска.

А колко вкусотии могат да се приготвят от него!
Печено в тиквено "гърненце"

За 8 души. Приготовление: 90 мин. 510 ккал

1 голяма тиква или няколко малки, 1 кг телешко филе, 1/2 кг кромид, 4 моркова, 2 супени лъжици растително масло, 0,5 чаши кетчуп, 1 чаена лъжичка сол, 0,5 чаена лъжичка счукан пипер, 0,5 чаена лъжичка кимион, 1 кг картофи, 300 г печурки, 1 опаковка замразен зелен боб

Отрежете "калпачето" на тиквата. С лъжица внимателно отстранете семките и преградките, като внимавате да не повредите кората. Сложете тиквата в тава, върнете "калпачето", налейте малко вряла вода, покрийте с фолио и печете до омекване.

Изчистете морковите и ги нарежете на ивици. Нарежете лука и го пържете в растително масло заедно с морковите до златист цвят. Извадете зеленчуците в паница. В останалото масло запържете нарязаното на кубчета месо. Добавете към него лука и морковите, после кетчупа, солта, пипера и кимиона. Загрейте до завиране, като бъркате непрекъснато. Сложете капак и задушавайте на бавен огън 20 минути.

Нарежете картофите на едри кубчета. Сложете ги в тиган и добавете зеления боб и гъбите. Намалете огъня, сложете капака и задушавайте приблизително 40 минути, докато месото и зеленчуците омекнат. Прехвърлете ги в тиквата.

Съвет: може да приготвите в тиква традиционно печено - без гъби и зелен боб. Телешкото може да се замени с агнешко.

Млечна супа с тиква

200 г тиква, 1,5 чаши мляко, 0,5 чаши вода, 1 супена лъжица грис, парченце краве масло, сол, захар на вкус.
Във вряща вода се слага настърганата тиква и се вари малко. После се налива млякото, добавя се грисът и се вари 10 минути. Добавете кравето масло, сол и захар.

Пилаф в тиква

Взема се средноголяма тиква. Отрязва се "шапчицата" откъм дръжката, изваждат се семките и част от месестата част. Месото /по избор/ се нарязва като за пилаф. По обем то трябва да напълни половината тиква. Запържва се до полуготовност в растително масло с подправки за пилаф и много лук. Измиват се 1,5 чаши ориз. В тиквата се слагат на слоеве: месо, сушени плодове /кайсии, сини сливи, стафиди, орехи - 1 чаша смес/, последен се слага оризът, по самия край на тиквата. Отгоре се посолява. В ориза се слага глава чесън, като се натопява наполовина. Налива се вода "под среза", върху солта. Тиквата се затваря с "калпачето", "запечатва се" с клечки за зъби, намазва се с растително масло, слага се в тава и във фурната. Когато тиквата е готова /след около час - час и половина/ - кората се зачерви добре, меката част се отлепи и леко спадне, "калпачето" се маха, съдържанието се разбърква заедно с меката част на тиквата, като в тенджера - и пилафът е готов. По този начин се сервира на масата.

Пай с тиква и лук

Най-напред се приготвя плънката. Тиквата се настъргва на едро, лукът се нарязва на полуколелца и се задушава в растително масло до готовност /тиквата и лукът са в равни пропорции/. Няколко минути преди готовност се посолява, подправя се с подправки по вкус и непременно се добавя червен пипер - колкото повече е той, толкова по-вкусно става.
Готовото тесто се разделя на две части и се разточва. Върху едната се слага плънката, покрива се с втората, като краят й се прилепва. Отгоре паят се намазва с жълтък и се пробива с вилица на няколко места. Пече се в предварително загрята фурна.

Риба, печена с тиква

2 пресни морски риби /може от няколко вида/, 2 глави кромид, половин средноголяма тиква, 1 супена лъжица нарязан пресен копър, растително масло, 3 яйца, 1 чаша кисело мляко, сол на вкус.

Филето от риба се нарязва на мънички парченца, а тиквата - на тънки сламки. На дъното на тенджера или тиган се слага слой риба, върху него - слой тиква, така, че рибата да е напълно покрита. Най-отгоре се слагат нарязаният лук и копърът. Полива се внимателно със смес от кисело мляко, яйца и сол. Ястието се слага в гореща фурна /200-220 градуса/. Сервира се много топло, полято с растително масло.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft