На 17 декември Православната църква чества паметта на Свети пророк Даниил (Данаил). Този празник е известен също и като Данаиловден.
На този ден празнуват имената Анани, Данаил, Данаила, Даниел, Даниела, Дани и Данко.
Една от легендите разказва, че по време на вавилонския плен заради вярата си в Бога пророк Даниил бил хвърлен в дълбока яма сред гладни лъвове.
Но тогава се случило чудо – въпреки че в продължение на шест дни на лъвовете не била давана храна, зверовете не докоснали Божия пророк.
Този ден особено много почитат всички жени, които ще раждат и имат малки деца.
РЕЦЕПТА ЗА СОДЕНА ПИТКА
Необходимите продукти за содена питка:
1. 2 ½ чаени чаши брашно
2. 1 чаена лъжица сода за хляб
3. 1 чавна лъжица сол
4. 1 чаена лъжица мед
5. 1 ⅓ чаена чаша газирана вода
6. 50 грама семена
Необходимо време за приготвяне:
10 минути подготовка
40 минути печене
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за содена питка подготовката на сухите продукти. Пресявате брашното, заедно със содата и солта в купа, добавяте и семената. Може да ползвате микс от семена, например маково семе, ленено семе, сусам, или пък предпочитаните от вас семена.
Добавяте меда и газираната вода и разбърквате с дървена лъжица. След като размесите добре с дължицата, намокряте ръцете си с вода и оформяте тестото във формата на топка и я поставяте в тава, върху която сте поставили хартия за печене. Поръсвате с брашно. С остър нож правите дълбок разрез във формата на кръст върху топката тесто.
Печете содената питка в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 10 минути, след което намаляте фурната на 180 градуса за около 30 минути, или докато содената питка придобие апетитна препечена коричка.
2 РЕЦЕПТА ЗА СОДЕНА ПИТКА
Необходими продукти:
- брашно - 700 г
- вода - 300 - 400 мл топла
- сол - 1 ч.л.
- бакпулвер - 1 бр.
- сода бикарбонат - 1 ч.л.
- ябълков оцет - 2 с.л.
- олио - 3 с.л.
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното три пъти, добавете солта и бакпулвера, разбъркайте да се смесят добре. В чаша смесете содата и оцета, след като шупнат ги добавете към брашното, заедно с олиото. При непрекъснато бъркане на струя добавете топлата вода и замесете меко тесто.
Тази стъпка е най-важната за сполучлива содена питка – месете тестото продължително след оформянето му, или докато, като му направите разрез, в него да има мехурчета въздух.
Оформете питка от тестото и я поставете в намазана с олио тавичка.
Оставете тестото да престои 15 минути така за да се отпусне, преди да я поставите в фурната за печене, надупчете питката с вилица на повечко места.
Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 30-35 минути до лек златист загар.
Намокрете тензух и изстискайте много добре, извадете изпечената питка и я увийте с него, покрийте със суха кърпа и оставете така за около 10 минути.
Сервирайте топла, много мека и вкусна содена питка, особено поръсена с шарена сол!
ЛЕСНА СОДЕНА ПИТКА БЕЗ МЕСЕНЕ
Необходими продукти:
- яйца - 2 бр.
- захар - 1 с.л.
- оцет - 1 с.л.
- олио - 1 с.л.
- сол - 1 ч.л.
- сода бикарбонат - 1 ч.л.
- кисело мляко - 500 г
- бакпулвер - 10 г
- брашно - 500 г
- сирене - 250 г
Начин на приготвяне:
Яйцата се поставят в купа и се разбъркват с телена бъркалка. Прибавят се захарта, олиото и киселото мляко.
Содата бикарбонат се смесва с оцета. След като спре да шупти се добавя към яйцата и млякото. Добавя се солта.
Брашното се пресява заедно с бакпулвера. Изсипва се към горната смес и се бърка с лъжица.
Накрая се добавя натрошеното сирене.
Тава с размер 26 см се постила с хартия за печене и се намазва с олио.
Тестото се разполага в тавата и се заглажда.
Питката се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 35-40 минути.
Веднага след като се извади от фурната, содената питка се намазва с краве масло.