Турският крем карамел , познат още като „ казан диби “, е кремообразен десерт с деликатна карамелизирана коричка. Основните съставки включват прясно мляко, захар, яйца и ванилия.
Ако някога сте опитвали тази вкусотия, то със сигурност сте пожелали да повторите - е, ние имаме за вас точната рецепта за Турски крем карамел:
Турски крем карамел (Казан Диби)
Необходими продукти:
- 1 литър прясно мляко
- 200 г захар
- 1 ванилия
- 4 яйца
- 100 г захар за карамела
- щипка сол
Приготвяне:
Приготвяне на карамела:
Разтопете 100 г захар в сух съд до златисто. Изсипете карамела на дъното на тавичка и оставете да стегне.
Приготвяне на крема:
Разбийте яйцата със захарта и щипка сол до кремообразна смес. Постепенно добавете затопленото мляко и ванилията, като разбърквате постоянно.
Печене:
Прецедете сместа и я изсипете върху карамела.
Снимка: Инстаграм
Печете на водна баня при 160°C за около 40-50 минути, докато кремът стегне.
Охлаждане:
Оставете крема да изстине напълно, след което го обърнете върху поднос.
Турците го "изгребват" с помощта на шпатула от съда, така че се образува нещо като руло от крем с карамелена коричка.
Снимка: Инстаграм
Поднесете студен с карамелена коричка. По желание поръсете с натрошен шам-фъстък.
Снимка: Инстаграм
Да ви е сладко!
Снимка: Инстаграм