1 доза тесто със синьо сирене (продуктите по-долу)
2 с.л. зехтин
1 с.л. масло
4 средно голяма глава червен лук, разполовена и нарязана на тънки резени
сол и смлян черен пипер
1/2 чаша червено вино (портвайн)
1/2 чаша едро нарязани орехи
1/2 чаша натрошено синьо сирене
За тестото със синьо сирене:
1 1/4 чаши брашно
1/2 ч.л. сол
1 1/2 ч.л. захар
1 пръчица (8 с.л.) замразено масло, разделено на парченца около сантиметър
1/3 чаша ледено студена вода
85 гр. натрошено синьо сирене
Разбийте с кухненския робот брашното, солта и захарта. Добавете маслото; продължете с разбиване на пулсов режим с 12-14-секундни пулсации, докато сместа стане на трохи с големината на грахово зърно. Добавете синьото сирене; обработете я с 2-3 едносекундни пулсации, докато се усвои сиренето. Прехвърлете сместа в средноголяма купа; поръсете с вилица ледената вода върху сместа, докато започне да се събира на тесто. С ръце оформете сместа на топка, като я притискате към стените на купата и добавяте няколко капки ледена вода, ако е необходимо, за да получите тесто, което може да се оформи на топка. Увийте го в найлоново фолио и го разточете на диск около 10-тина сантиметра. Замразете в хладилник за поне 30 минути, може до 2 дни.
Загрейте зехтина и маслото в голям съд на средна температура. Сложете лука и задушете, като бъркате непрекъснато, докато леко покафенее – около 10 минути. Намалете огъня и продължете готвенето, докато лукът стане с карамелен цвят, още около 20 минути, като го подправите със сол и черен пипер. Увеличете отново температурата и добавете виното; оставете да къкри, докато течността почти се изпари. Охладете до стайна температура. Така получения карамелен лук може да се покрие и замрази до няколко дни.
Поставете решетката на фурната на по-долна позиция и я загрейте до 220 градуса. Разточете приготвеното тесто със синьо сирене на набрашнена повърхност във формата на кръг с диаметър 27-28 см.; прехвърлете го в тавичка за пица и отгоре разпределете равномерно лука, като оставяте борд около 5 см. Навийте борда върху лучената плънка. Поръсете отгоре орехите и сиренето, като леко ги притискате към тестото, за да залепнат. Печете галета, докато стане златисто-кафяв и започне да образува мехури – около 30 минути. Освободете го от стените на тавичката с шпатула и го прехвърлете върху решетка, за да се охлади. Поднесете топъл.