Гастроентеролог даде рецептата за ЖИВ ПРОБИОТИК - спестете десетки левове от аптеката!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Гастроентеролог даде рецептата за ЖИВ ПРОБИОТИК - спестете десетки левове от аптеката!
9800
Снимков материал: pixabay.com
Гастроентеролог даде рецептата за ЖИВ ПРОБИОТИК - спестете десетки левове от аптеката!

Всички знаем, че пробиотиците са от изключително значение за нормалната чревна микрофлора, а оттам и за цялостното ни здраве и имунитет. Най-добре е обаче да не купувате такива продукти, а да си ги приготвите у дома. Така ще сте сигурни в състава им. Между другото, ако има захар в тях, те вече не са това, което ви трябва и което се препоръчва.

На практика всеки зеленчук може да бъде ферментирал. Един от най-популярните домашни пробиотици е бялото зеле, което се приготвя лесно и бързо:

  • 0,5 кг зелка
  • 15 г моркови
  • 11 г сол
  • семена копър или кимион

Всичко се нарязва, намачква се с пръсти, добавя се сол и подправки по желание, след което се разбърква добре. Оставете на топло място за два-три дни. Проверявайте от време на време за готовност.

намачкано зеле

Важно! Не използвайте пластмасови или метални съдове за ферментация. Подходящи са буркани и керамични или дървени съдове.

Щом зелето ферментира, използвайте го в сезонни салати и супи, най-добре обаче в суров вид.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft