В дълбок съд се смесват леко затоплените (но не горещи) мляко и вода, вътре се стрива прясната мая и се добавят чаена лъжичка захар и брашно. Смесва се добре и сместа се оставя на топло да шупне.
В купа се пресява половината от брашното, добавя се чаена лъжичка сол и се разбърква. В средата му се оформя кладенче, в което се слагат постепенно шупналата мая и 100 мл разтопено масло. Сместа се обърква добре, след което постепенно се добавя останалото брашно и се меси на ръка, докато тестото започне да се отделя от стените на съда и стане меко и гладко.
От замесеното тесто се оформят 9 топки и се оставят 20 минути да си починат. След това всяко топче се премесва и разточва на тънък лист. Първите три кръга тесто се нареждат един върху друг, като първите два се намазват с масло, а третият остава ненамазан. Така подредените кори се оставят да втасат 20 минути. Процедурата се повтаря с останалите топки тесто. След това всяка част с по три кори се разточва на един лист.
Сиренето се натрошава, смесва се с яйцата, сметаната и малко сол.
В подходяща тава (предварително намазнена) се поставя кора от тестото, поръсва се с масло и се маже с малко от плънката. Повтаря се, докато се употребят всички кори и цялата плънка, като се завършва с кора. Баницата се оставя да втаса 30 минути в тавата.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 ˚ С около 45 минути.
Останалото масло се смесва с 50 мл. вода и се възварява. С тази смес се залива изпечената баница. Оставя се да се охлади и се нарязва на парчета.
Гибаница - сръбска баница
6 Февруари 2014
21629
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари