Гигантски патладжанени сарми с ароматна плънка и пикантно сосче

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Ястия с месо
Гигантски патладжанени сарми с ароматна плънка и пикантно сосче
Гигантски патладжанени сарми с ароматна плънка и пикантно сосче
admin
Добавена от: admin
38962
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 голям или 2 малки патладжана (сини домати)
300 гр. мляно месо (телешко, свинско, пуешко, смес)
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
1 супена лъжица ситно нарязан магданоз
щипка естрагон, но не е необходимо
сол
черен пипер
1 супена лъжица ракия
слънчогледово олио

Сос:
500 мл доматено пюре или нарязани домати
1 глава червен лук
1 скилидка чесън
1 супена лъжица ситно нарязан магданоз (или малко нарязани листа от кориандър)
сол
черен пипер
няколко листа пресен босилек
зехтин/олио

Измийте патладжаните, изсушете ги и отрежете края на стеблото (кожата не се бели). Нарежете ги на тънки филийки с дебелина 3-4 мм (от 1 голям патладжан се получават около 12 филийки), посолете ги и ги оставете да си пуснат горчивия сок. След това ги изплакнете и подсушете с домакинска хартия.

Всяка филия патладжан намазнете леко и запържете в предварително загрят тефлонов тиган на умерен огън от двете страни, докато стане златисто-кафява и омекне. Извадете ги върху чиния и покрийте с капак.

Ако използвате червено месо (говеждо или телешко), то се смила в машина.

Бяло месо (пилешко или пуешко филе) може да се смеле или накълца ситно.

Нарежете ситно лука и го запържете в малко олио, колкото да се за зачерви. Охладете го.

В купа смесете каймата, лука, заедно с олиото от пърженето, ситно нарязаните чесън и магданоз, сол и черен пипер на вкус, ракията и малко естрагон (по желание).

Поставете по малко от плънката на широкия край на всяка патладжанена филийка и навийте на сарми (рулца).

На дъното на огнеупорен или керамичен съд за печене сложете няколко супени лъжици доматен сос и подредете отгоре патладжанените сарми с ръба надолу.

патладжанени сарми

Залейте ги с останалата част от соса, поръсете с накъсан босилек, покрийте с фолио и печете във фурна, предварително загрята до 180 "C, 40-45 минути.

патладжанени сарми 1

За соса:

В загрятото олио/зехтин запържете ситно нарязания лук. Добавете доматите, нарязаните чесън и магданоз, сол и черен пипер на вкус, и задушете за 10 минути на слаб огън.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft