1.5 кг свински бут (цяло парче)
300 мл ябълково вино (или смес от бяло вино и ябълков сок)
6 бр. зимни круши
200 г кайсии (пресни или сушени)
2 с.л. течен пчелен мед
1 ч.л. сушена мащерка
1 ч.л. смлян кориандър
черен пипер
сол
масло за намазване
Месото се измива и подсушава. Затопленият мед се смесва със стритата мащерка и смления кориандър, сол и черен пипер на вкус и се разбърква добре. Месото се намазва отвсякъде с медената смес, слага се в дълбок съд и се залива с ябълковото вино. Маринова се 4 часа, като първите два часа се оставя да стои при стайна температура, а след това се прибира в хладилника. Месото се слага в намазана с масло тава и се пече около час и половина в предварително загрята умерена фурна. Половин час преди края на печенето около месото се нареждат почистените плодове, разрязани на половинки и намазани със смес от мед и лимонов сок. Всичко се допича до готовност.
Плодовете трябва да омекнат, но без да губят формата си.