Гланц или мат? Ето от коя страна се използва алуминието фолио:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Гланц или мат? Ето от коя страна се използва алуминието фолио:
38824
Снимков материал: pixabay.com
Гланц или мат? Ето от коя страна се използва алуминието фолио:

Няма как да не сте забелязали, че алуминиевото фолио на ролката има две страни - гланцова и матова . Вероятно и вече знаете защо е така, а ако не се досещате, днес ще ви обясним подробно.

Ще се изненадате, но от това, в коя страна точно ще увиете ястието, ще зависи и кулинарният му резултат. Не без причина в много рецепти се указва изрично коя страна на фолиото да се използва за печене .

В тази статия ще разкрием една от тайните на готварството и ще споделим ценни съвети за приготвянето на ястия в алуминиево фолио .

1.

Защо да използвате фолио?

Фолиото прави ястието нежно и ароматно.

риба във фолио

Фолиото е вид метална "хартия", която се произвежда чрез горещо и след това студено валцуване.

алуминиево фолио производство

Материалът е устойчив на повишени температури, бързо се загрява, натрупва и задържа топлината с течение на времето, безопасен е за здравето и хипоалергенен.

Много ястия с месо, риба, брашно и зеленчуци често се пекат във фолио. Този метод на готвене е прост и удобен, тъй като не е необходимо постоянно да обръщате или разбърквате бъдещия кулинарен шедьовър.

джобчета от фолио

Най-често продуктите се увиват във фолио отстрани, оставяйки централната част отворена, или се оформят плътно затворени „торбички“ от  въпросния материал.

След приготвяне е достатъчно да извадите изделието, без да се налага да остъргвате остатъците мазнотия по тавата.

Процес на приготвяне на ястията във фолио

Фолиото акумулира и задържа топлина в своята „черупка“, то поддържа високи показатели за температура и влажност, което допринася за равномерното нагряване на съда.

Увитите във фолио изделия се готвят в собствения си сок. Резултатът е нежно и ароматно ястие. Тази технология е особено обичана сред привържениците на здравословното хранене. В процеса на печене продуктите запазват своите полезни свойства и хранителна стойност, така че ястията са диетични.

2. Ябълката на раздора

Мнозина дори не забелязват, но фолиото има гланцова и матова страна. Тази особеност се получава благодарение на производствения процес.

Металните листове се разточват със специални ролки до състоянието на тънък лист. Страната, която е в пряк контакт с устройството, е лъскава.

алуминиево фолио лист

По този начин матовата повърхност абсорбира инфрачервено лъчение, а лъскавата го отразява.

Има няколко доста полярни мнения относно това в коя страна е правилно да се пекат продуктите и дали изобщо има разлика.

1. Ако използвате фолиото с гланцираната повърхност навътре и матовата навън, тогава температурата във вътрешността ще бъде много висока.

тесто във фолио

Тестените изделия се изпичат добре по този начин и не залепват

2. Матовата страна се характеризира с повишено сцепление с продуктите. Ето защо е по-добре да поставите ястието върху лъскава повърхност, така че нищо да не залепне.

3. Гланцовата страна, поставена навън, отразява прекомерната топлина. Благодарение на това ястието не се прегрява и не изсъхва.

4. Струва си да поставите ястието върху "грубата" страна, тъй като тя е обработена с незалепващо покритие.

5. Можете да печете и от двете страни, разликите са незначителни.

3. И така - къде е истината?

месо във фолио

Храната се приготвя по-бързо от лъскавата страна.

Няма фундаментална разлика в избора на страна. Въпреки това много готвачи използват малки спасителни трикове за определени ястия.

1. Рибните и месните ястия ще се приготвят по-бързо, ако ги поставите на лъскавата повърхност.

2. Мазните продукти се пекат на матовата страна, а немазните и сухи храни се пекат на лъскавата страна.

3. Ако печете цяло пиле, е най-добре да го поставите върху гланцовата повърхност. Но краищата на крилата и бутчетата трябва да бъдат увити с матовата страна навътре, за да не изгорят.

зеленчуци във фолио

Ястията от зеленчуци най-добре се пекат върху матовата повърхност

4. Ястията с плодове и зеленчуци се препоръчва да се поставят върху матовата повърхност. Така те запазват най-голям брой полезни микроелементи и витамини.

5. Когато печете тестени изделия тавата трябва да бъде покрита с матовата страна надолу. Изпеченото изделие ще се получи по-пухкаво и добре изпечено върху лъскавата повърхност.

6. За да ускорите процеса на готвене, покрийте ястието с матовата страна нагоре.

7. Ако имате в арсенала си фолио с незалепващо покритие, поставете продуктите от страната на незалепващото покритие.

4. Препоръки за използването на алуминиево фолио

ястие във фолио

Ако искате ястието да стане хрупкаво, отстранете фолиото 10-15 минути, преди то да е готово

1. Увийте съда така, че лесно да го отворите и да проверите степента на готовност.

2. Не пробивайте фолиото. В противен случай много течност ще започне да се изпарява и шедьовърът ви ще се получи сух и суров.

3. За хрупкава златиста коричка 10-15 минути преди края на готвенето развийте краищата на фолиото и продължете да печете.

картофи във фолио

Увийте големите продукти отделно

4. Изберете фолио с дебелина най-малко 11 микрона. Ако имате тънък материал, обвийте съда в няколко слоя.

5. Увийте големи зеленчуци и плодове отделно един от друг.

6. Категорично е забранено фолиото да се нагрява или готви в микровълновата фурна.

пиле във фолио

От коя страна ще се пече ястието - на практика няма значение

Ясен отговор на въпроса: „Коя страна е правилната?“ няма. Зависи от продуктите, които готвите, и индивидуалните предпочитания. Експериментирайте и намерете удобната си страна.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft