Глухарчето е популярна билка от хиляди години и неговите лечебни свойства са били използвани при лечението на различни заболявания и здравословни състояния.
Пречиства черния дроб, стимулира производството на жлъчка, регулира нивата на холестерола в кръвта, лекува алергии и е от голяма помощ за бременни жени и жени в менопауза.
Най-добре е да го събирате рано напролет, през април и от места, които не са много замърсени. Стъблото е най-полезната част, тъй като лекува диабет, пречиства кръвта, регулира метаболизма и лекува стомашни проблеми.
Листата му са богати на витамини и могат да се добавят към салати и различни ястия, за да ви помогнат да отслабнете и да получите необходимите хранителни вещества. Цветовете му се използват за приготвяне на сироп, който пречиства кръвта, подобрява храносмилането и облекчава кашлицата.
Корен от глухарче: Борба с рака и различни други здравословни проблеми.
Трябва да обелете корените, да ги разрежете и да ги оставите да изсъхнат на въздух за 15 дни. След това трябва да ги съхранявате в буркан на тъмно и хладно място.
Корените са изключително полезни за черния дроб, жлъчния мехур, бъбреците, лимфата, а също така ефективно лекуват запек, акне, хепатит, ревматизъм, запек, както и кисти, тумори и рак.
Особено ефективен и полезен е при женски заболявания и проблеми, свързани с кърменето.
Рецепта за сироп:
Съставки:
- 400 жълти цвята от глухарче
- 4 резени лимона
- 4 нарязани портокала
- 3 литра вода
Инструкции:
- Добавете съставките във водата и ги оставете за 24 часа.
- След това добавете 2 чаши захар и варете половин минута.
- Когато сместа се сгъсти, свалете от котлона и изсипете в стерилизирани буркани. Използвайте за лечение на обикновени настинки, кашлица и бронхит.
Рецепта за чай.
Чаят от глухарче се приготвя от сушени, ситно нарязани, натрошени и смесени листа от глухарче. Вземете половин чаена лъжичка от сместа и добавете към чаша вода, за да направите чай.
Можете също да смесите 60 грама от тази смес с 30 грама сухи корени от глухарче. Добавете сместа към 2,5 ml вода и малко сол. Сварете и оставете да къкри 20 минути. След това прецедете и пийте по чаша три пъти на ден.