Баклавата е традиционна рецепта у нас за коледните и новогодишни празници. Ако обаче ви е писнало от тежкия сладкиш, пропит с гъст захарен сироп и копнеете за нещо сочно с вкус на орехи, предлагаме ви да опитате рецептата за тази Гола баклава - чудесен бърз заместител на оригинала.
Ето необходимите продукти за бързата Баклава без кори :
Гола баклава
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 1 чаша (200 мл) брашно
- 2 чаши захар
- 1 чаша грис
- 1 чаша олио
- 1 чаша мляко
- 2 чаши смлени орехи
За сиропа:
- 600 мл вода
- 2 чаши захар
Начин на приготвяне:
Първо пригответе сиропа, за да има време да изстине докато се пече сладкишът. Смесете водата със захарта, след което сложете на огъня. Оставете да поври няколко минути, след което отстранете от огъня. Включете фурната да загрява до 180 градуса. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване и сгъстяване.
В друга купа смесете сухите съставки, след което ги добавете към разбитите яйца и разбъркайте с бъркалка. След това добавете течните съставки и загладете сместа, така че да няма бучки.
Намаслете и набрашнете тава с размери 25х30 см или по ваш избор, след което изсипете готовата смес в нея. По-тънката баклава се пече в голяма тава, а по-дебелата - в по-малка.
Изпечената баклава се залива с охладения сироп и се оставя да изстине на стайна температура, след което се прибира в хладилника. След това се нарязва на кубчета, ромбове или триъгълници и се сервира.