Обикновено използваме зелето за приготвяне на сарми или в съчетание с различни меса. Но днес ще ви представим една феноменална гола баница със зеле и кайма , която ще ви изненада с вкус.
Гола баница със зеле и кайма
Продукти:
1 кг зеле
800 гр.мляно месо
500 гр.картофи
3 глави лук
5 яйца
120 мл прясно мляко
200 гр.заквасена сметана
сол
черен пипер
Приготвяне:
1. Първо махнете най-горните листа на зелката и ги сложете в тенджера с вода. Щом водата заври, сложете вътре цялото зеле и изчакайте, докато листата започнат да се разделят. Варете листата за още 2 минути, след което можете да ги извадите и да ги охладите.
2. След това изрежете твърдите части на зелевите листа. Обелете и нарежете лука, и го запържете, докато стане прозрачен.
3. След това добавете каймата към лука и оставете да се задушат на слаб огън.
4. Обелете и настържете картофите на едро ренде, добавете ги към каймата, посолете и добавете черен пипер – плънката е готова, остава само да смесите всичко.
5. В отделна купа разбийте яйцата с прясното мляко.
6. Сложете зелеви листа на дъното в тавичка за печене, отгоре разпределете половината плънка и залейте със сместа от мляко и яйца. Направете втори слой в същата последователност и покрийте всичко със зелеви листа.
Накрая сложете ястието в загрята фурна на 180 градуса, намажете запеканка със заквасена сметана и я сложете да се пече за 40 минути.
Добър апетит!