100 хиляди тона генномодифицирана соя изяждат българите за една година. Тя се внася за нуждите на хранителната промишленост у нас.
Едни от последните данни в областта доказват, че разрешителни за употреба на ГМО се издават на компаниите след много кратка оценка на ефекта върху здравето - само 90 дни. Експертите са убедени, че тестовете на генномодифицирани храни е необходимо да се правят поне на всеки две години. Данните на учените сочат, че изкуствено създадената храна е много токсична.
Официално българите консумират генномодифицирани продукти от 2007 г. насам. Това е една от причините през последните 5 години у нас да има бум на раковите заболявания , диабета, на заболяванията с имунна недостатъчност, на алергиите, безплодието, устойчивостта на болестите към антибиотици и т. н.
Генномодифицирана съставка има в колбасите, в шоколада с лецитин от геннопроменени соеви зърна, във витамините „Центрум" , в разтворимите супи има нишесте ГМО , в захарната тръстика и цвекло, а оттам в захарта и в много сладкиши. Но генномодифицираните соя и царевица днес са най-големите отрови, които ядем. Пуканките и царевичното брашно - също.