Предлагаме ви нещо необичайно за празничната трапеза - гореща торта от кайма ! Толкова е вкусна, че няма да погледнете останалите ястия на масата! А приготвянето ѝ никак не е трудно, така че спокойно може да я направите за обяд или вечеря на семейството. Ето и рецептата за прекрасната солена торта с кайма и картофи :
Гореща торта от кайма
Продукти:
За месната плънка:
30 мл растително масло
2 средни глави лук
3 скилидки чесън
2 големи моркова
700 гр.
20 гр. брашно
30 гр. доматена паста
1 чаена лъжичка сол
300 мл вода
15 мл соев сос
150 гр. консервиран грах
За картофения пълнеж:
900 гр. картофи (белени)
60 мл прясно мляко
50 гр. масло
80 гр. сирене
1/2 чаена лъжичка сух чесън
Приготвяне:
Смелете месото в месомелачка (разбира се може да използвате и готова кайма). Лука нарежете на ситно, а морковите настържете. Нарежете картофите и ги сварете в подсолена вода.
Запържете лука в малко олио до прозрачност, добавете чесъна и разбъркайте за минута-две. След това прибавете морковите и ги задушете за няколко минути.
Прибавете към зеленчуците в тигана каймата, като старателно разбърквате и разтрошавате, за да не останат едри бучки. Задушете ги 10-тина минути. Прибавете сол и доматената паста, разбъркайте.
Налейте водата и соевия сос, разбъркайте хубаво и след това добавете брашното. Оставете да къкри още 10 минути.
Накрая прибавете граха, разбъркайте и дръпнете от котлона.
Прехвърлете месната плънка в тортена форма с диаметър 23 см, загладете хубаво.
Междувременно прибавете към сварените картофи чесъна на прах, маслото и горещото мляко. Намачкайте хубаво на гладко пюре. Прибавете настъргания кашкавал и хубаво объркайте с пюрето, докато е още горещо.
Прехвърлете картофената смес в пош и шприцовайте върху месото розички.
Печете на 200 градуса около 30 минути.
Нарежете готовата гореща торта с мокър нож.
Да ви е сладко!
Ето и подробно видео към рецептата: