1 чаша червена пиперка, нарязана на кубчета
1/4 глава бял лук
3/4 чаша размразен и нарязан спанак
1 опаковка (225 гр.) крема сирене
2 с.л. мляко
1/2 чаша настъргано сирене
1/2 ч.л. червен пипер на люспички
1/4 ч.л. сол
3 скилидки чесън
1 щипка прясно смлян черен пипер
Възварете вода в малка касерола на силен огън и добавете нарязаната пиперка, лука и накълцания спанак. Когато водата започне да ври отново, намалете котлона и варете сместа за 10-тина минути. Отцедете спанака, лука и чушката, като изстискате възможно най-много от течността. Смесете крема сиренето и млякото в тиган за сос и ги загрейте на средна температура, докато сместа се разтопи и хомогенизира, и стане гореща. Разбъркайте в нея сварените спанак и чушка, сиренето, люспичките червен пипер, чесъна, солта и пипера. Продължете да бъркате, докато сместа се загрее равномерно и стане еднородна. Пресипете готовия сос в съд за сервиране, като отгоре гарнирате с малко нарязана чушка или червен пипер.
Още по-оригинално ще е, ако насипете горещия сос в купа от хляб!