Името на това ястие е " горещ тиган ". Звучи малко странно, но тази вкусотия можете да похапнете на много места в Солун, Кавала и други крайбрежни гръцки градове. Бързо, апетитно, вкусно и безумно ароматно! Местните хора го поднасят директно в тигана, оттам идва и името на ястието.
Гръцките готвачи не жалят ароматните билки : от няколко метра ще усетите спиращия дъха аромат на мащерка. Ако това е прекалено много за вас, намалете количеството или направете букет от мащерка, майорана и розмарин, ако желаете. Смелете карамфила и черния пипер за повече вкус непосредствено преди готвенето.
В идеалния случай ястието се приготвя в дебел чугунен тиган . Ако нямате такъв, използвайте керамичен или друг съд, но с дебели стени. Ароматно и сочно, това ястие буквално разпалва небцето от вкусове:
Горещ тиган
Продукти:
600 гр.свинско месо
2 глави лук
2 дафинови листа
100 мл бяло сухо вино
700 гр.картофи
3 с.л.зехтин
2,5 ч.л.мащерка
1 връзка магданоз
2 цветчета карамфил
черен пипер на вкус
Приготвяне:
- Обелете картофите, нарежете ги на малки кубчета и сварете до полуготовност в солена вода.