Патладжаните, признаваме си, са сред най-любимите ни продукти, за да спретнем поредния кулинарен шедьовър . Днес сме ви приготвили нещо хем ефектно, хем вкусно, с което не само ще изненадате гостите си, но и ще ги накарате да искат допълнително! Това ветрило от патладжани в сметанов сос задоволява сетивата и на най-претенциозния гурман, а ще се убедите сами в това, когато го приготвите.
Специалитет с патладжани
Продукти:
3 патладжана
2-3 домата
1 глава лук
2 картофа
2 червени чушки
5 скилидки чесън
200 гр.заквасена сметана
2 с.л.майонеза
100 гр.кашкавал
сол
Приготвяне:
Нарежете патладжаните на ветрило, без да прерязвате до края.
Нарежете на филийки доматите, лука и картофите. Чушките нарежете на пръстени. Прехвърлете патладжаните във форма и ги „напълнете“ с нарязаните зеленчуци. Най-добре изберете такъв сорт картофи, който се сварява бързо, или просто увеличете времето за готвене. А, разбира се, можете и да не добавяте картофи - също е вкусно!
Пригответе соса. Смесете заквасената сметана, майонезата, чесъна (минат през преса), настъргания кашкавал и сол на вкус. Объркайте хубаво.
Разпределете готовия сос отгоре върху зеленчуците.
Сложете формата във фурна, предварително загрята на 180 градуса, и печете 20 минути.
След това покрийте с фолио и печете още 30-40 минути (до омекване). Наблюдавайте фурната си!
Поръсете с пресни подправки и сервирайте. Много е вкусно!