Готварски уроци: Как да си направим домашна боза?

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Коктейли
Готварски уроци: Как да си направим домашна боза?
Готварски уроци: Как да си направим домашна боза?
admin
Добавена от: admin
22949
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 кг царевично брашно 

10 л хладка вода

50 гр. прясна мая 

Баничка с боза - неизменна класика още от детството! Ако и вие въздишате по вкуса на бозата от детството - леко тръпчива, но сладко разливаща се по гърлото, то с тази лесна рецепта може да си приготвите домашна бозичка, при това - лесно: 

Традиционно бозата се получава от ферментацията на пшеничено брашно или просо, захар и мая.

В голяма тенджера сложете 1 кг царевично брашно с 10 литра хладка вода.

Оставете тенджерата да престои един ден. На следващия ден я поставете на слаб огън и варете около 2 часа. По време на варенето е необходимо сместа често да се разбърква с дървена лъжица.

В купичка натрошете 50 гр. мая и я разтворете в малко хладка вода. Оставете я хубаво да шупне. Когато маята удвои обема си, добавете и нея в тенджерата, след което хубаво разбъркайте.

Получената смес прецедете през марля и по желание подсладете на вкус. Когато бозата изстине, прелейте я в чисти бутилки, които съхранявайте на хладно място.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft