За тестото:
250 мл прясно мляко
100 гр. масло
150 гр. брашно + щипка сол
4 големи яйца
1 ванилова захар
Крем:
700 мл прясно мляко
9 супени лъжици захар
2 пудинга с вкус на шоколад
50 гр. шоколад
150 гр. масло
Крем 2 (може и да го пропуснете):
1 пакетче суха сметана за разбиване
Глазура:
50 гр. шоколад
2 супени лъжици масло
В млякото разтворете маслото, ванилията и солта. Когато млякото заври, намалете температурата и изсипете наведнъж брашното. Бързо разбъркайте с дървена лъжица на слаб огън. Бъркайте, докато получите компактна смес и тестото започне да се отделя от стените на съда. След това го дръпнете настрана. Оставете тестото малко да се поохлади, но не напълно - трябва да бъде топло. Тогава добавете 1 яйце и добре разбийте. Щом яйцето се поеме напълно, прибавете второ и отново разбийте с миксер (много е важно яйцата да се добавят едно по едно).
В началото, докато се добавят яйцата, сместа ще бъде ронлива, но така трябва да бъде. Когато добавите и последното яйце, цялата смес ще стане компактна и лъскава.
Постелете тавичката с хартия за печене и с шприц оформете малки кръгли формички от сместа. Ако нямате шприц, може да използвате и малка лъжичка. Сложете тавата в предварително загрята фурна на 200 градуса и печете 20 мин. Докато се пекат еклерите, фурната не трябва да се отваря.
Докато са все още горещи, отрежете върховете на еклерите. Отрязаните върхове потопете в разтопен шоколад или ги поръсете с пудра захар.
За крема:
Смесете двата пудинга със захарта и ги сварете във врящото мляко. В горещия пудинг веднага добавете шоколада и маслото, и разбъркайте, докато се разтопят. Сместа покрийте с найлонова фолио, за да не хване коричка, и я оставете да се охлади.
Изпечените и охладени еклери напълнете с крема, предварително добре разбит, с помощта на шприц. На дъното на еклерите първо сложете от шоколадовия пудинг, а върху него - от разбитата според указанията на опаковката сметана.
Отгоре похлупете еклерите с предварително отрязаните капачета и ги залейте с шоколад.
Кремът може да се направи и с пудинг ванилия, но тогава прибавете към него бял шоколад.
От тази смес се получават 20 еклера.