Не може Никулден без риба на трапезата! Ако не искате да се занимавате с пържене и печене, то ви съветваме да си приготвите поне една рибена чорба. Ако досега не сте опитвали този деликатес, то ние имаме за вас перфектната рецепта! Вярно, не е българска, но финландска - както обаче знаем, жителите на скандинавската държава са истински царе в приготвянето на риба, така че можем смело да им се доверим!
Приготвянето на рибни ястия е станало традиционно във Финландия.
Градска рибена чорба
Продукти:
- 400 гр. червена риба
- 2 картофа
- 1 глава червен лук
- 50 гр. масло
- 1 чаша готварска сметана
- дафинов лист на вкус
- черен пипер на зърна - на вкус
- сол и бахар - на вкус
Приготвяне:
От рибата сварете рибен бульон с дафинови листа и черен пипер на зърна.
Извадете готовата риба и я оставете настрана.
Картофите се нарязват на малки кубчета, добавят се към бульона и се варят до омекване.
Лукът се нарязва на малки кубчета и се задушава в маслото.
Охладената риба се почиства от кожата и костите и се нарязва на парчета.
Изсипете готварската сметана в супата, добавете запържения лук, подправки на вкус и парчетата риба.
Оставете супата почти да заври и веднага отстранете от огъня.
Поднесете я с лъжица заквасена сметана за разкош!
Да ви е сладко!