Снежнобяла, хрупкава, с апетитен аромат на накиснати ябълки , умерено солено и с приятна киселост - дори да ядете така, дори да го готвите, дори да пълните сърмички с него, винаги вкусът ще е безобразно добър! Определено може да кажем, че това е най- желаната зимнина от всички - киселото зеле .
Но понякога дори опитни бойци от кулинарния фронт се провалят: зелето им е далеч от идеала, описан по -горе. Използвайте нашата рецепта и прости съвети, за да запасите стратегически кисело зеле до пролетта с превъзходен вкус и оглушителна хрупкавост!
Как да си направим вкусно и хрупкаво кисело зеле
От края на септември е време за прибиране на късните сортове зеле . Логично е, че това съвпада с началото на периода на прибиране на зеленчуците. Нюансът е особено важен: ранните сортове зеле са с меки листа и не са подходящи за мариноване!
Дървените бъчви, особено дъбовите бъчви, са идеални контейнери за кисело зеле. Ако съдбата не ви е поднесла такъв подарък, ще е подходящ всеки буркан и стъклен съд.
Зелето ще стане меко с недостатъчно количество сол. Разчитайте на вашия вкус, но оптималното съотношение е 1 с.л. сол на 1 кг зеле.
Добавянето на моркови към зелето е правилният ход. Те витаминизира и придава сладост. Но прекаляването с морковите е изпълнено с потъмняване на зелето. 100 г кореноплодни зеленчуци за 1 кг зеле ще бъдат достатъчни.
През първите 2-3 дни на активна ферментация не забравяйте да разтаквате зелето с дървена пръчка няколко пъти на ден. Това ще позволи отделянето на въглероден диоксид, което се отразява както на вкуса, така и на хрупкавостта на зелето.
=
Зелето не трябва да се подкислява прекалено! На 4-5-ия ден и ако апартаментът е топъл, тогава по-рано извадете контейнера с кисело зеле на хладно място.
. Ако вземете предвид всички препоръки, ще получите лека закуска, която можете да поставите на масата с високо вдигната глава и чиста съвест!
Кисело зеле за зимата
Съставки
3 кг бяло зеле
300 г моркови
3 супени лъжици сол
1 супена лъжица захар
2 дафинови листа
5-6 грахчета бахар
2 карамфила
Подготовка
Обелете зелето от горните листа, нарежете наполовина, отстранете дръжката. Зелето се нарязва на чисти ивици, за предпочитане със същата дебелина.
Поръсете зелето със захар и сол. Добавете настъргани моркови и подправки, разбъркайте.
Поставете зелето в подготвения съд, утъпкайте го възможно най -плътно с нещо тежко. Сложете нещо тежко отгоре, покрийте с марля. Оставете да ферментира при стайна температура.
Не забравяйте да протаквате зелето с дървена пръчка, отстранете пяната своевременно. След 3-4 дни, когато отделянето на пяна спре, притискането може да бъде премахнато, контейнерът може да се затвори с капак и да се постави на хладно място за съхранение. Зелето е готово.
Каквото и да се каже, но е необходимо да ферментира! Дори и да не е в бъчви - това вече е пълна крайност - няколко трилитрови буркани определено трябва да имате на склад. Кога ще започнете и колко ще си направите? Очаквам вашите коментари!