Гребани мекици - най-вкусната домашна закуска! Не попиват и капка мазнина по тази рецепта:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Гребани мекици - най-вкусната домашна закуска! Не попиват и капка мазнина по тази рецепта:
Гребани мекици - най-вкусната домашна закуска! Не попиват и капка мазнина по тази рецепта:
67579
Гребани мекици - най-вкусната домашна закуска! Не попиват и капка мазнина по тази рецепта:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Приготвени по този начин, мекиците  няма да поемат и капка мазнина при пържене. Имаме за вас най-вкусната рецепта за домашни мекици, при това са напълно постни, така че може да ги приготвяте дори и ако спазвате Великденския пост! Ето какво ви трябва за тези Гребани мекици :

Гребани мекици

Продукти:

  • 500 г брашно
  • 350-400 мл хладка вода
  • 1 торбичка суха мая (или 20 г прясна)
  • 1 ч.
л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • Приготвяне:

    1. В дълбока купа сипете пълна лъжица брашно, захарта, маята и малко хладка вода. Разбъркайте и оставете на топло място за 5-10 минути, за да се активира маята и да шупне.

    активна мая

    2. Към втасалата мая добавете останалата хладка вода, посолете и постепенно добавете брашното. Разбъркайте с лъжица, за да се разпредели добре и да няма бучки.

    Това тесто не бива да се меси на ръка, защото е доста меко, полутечно и като се гребва от лъжицата става на пластове и се разтяга малко... Покрива се и се оставя на топло за около 40 минути или колкото е необходимо, за да увеличи хубаво обема си.

    шупнало тесто

    3. Разбъркайте отново с лъжицата, покрийте и оставете да втаса отново и да увеличи обема си, около 15 минути.

    4. В широка тенджера или тиган налейте 600-700 мл олио да загрее на умерена температура. В сгорещеното олио се потапят две лъжици, след което с едната се гребва от тестото, а с другата лъжица се избутва, за да се изпържи в олиото (затова и мекиците са "гребани").

    приготвяне мекици

    Така оформете мекици запържете по няколко минути от двете страни, докато придобият приятен златист цвят.

    пържене на мекици

    готови мекици

    Да ви е сладко!

    пухкави гребани мекици

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft