Приготвени по този начин, мекиците няма да поемат и капка мазнина при пържене. Имаме за вас най-вкусната рецепта за домашни мекици, при това са напълно постни, така че може да ги приготвяте дори и ако спазвате Великденския пост! Ето какво ви трябва за тези Гребани мекици :
Гребани мекици
Продукти:
- 500 г брашно
- 350-400 мл хладка вода
- 1 торбичка суха мая (или 20 г прясна)
- 1 ч.
Приготвяне:
1. В дълбока купа сипете пълна лъжица брашно, захарта, маята и малко хладка вода. Разбъркайте и оставете на топло място за 5-10 минути, за да се активира маята и да шупне.
2. Към втасалата мая добавете останалата хладка вода, посолете и постепенно добавете брашното. Разбъркайте с лъжица, за да се разпредели добре и да няма бучки.
Това тесто не бива да се меси на ръка, защото е доста меко, полутечно и като се гребва от лъжицата става на пластове и се разтяга малко... Покрива се и се оставя на топло за около 40 минути или колкото е необходимо, за да увеличи хубаво обема си.
3. Разбъркайте отново с лъжицата, покрийте и оставете да втаса отново и да увеличи обема си, около 15 минути.
4. В широка тенджера или тиган налейте 600-700 мл олио да загрее на умерена температура. В сгорещеното олио се потапят две лъжици, след което с едната се гребва от тестото, а с другата лъжица се избутва, за да се изпържи в олиото (затова и мекиците са "гребани").
Така оформете мекици запържете по няколко минути от двете страни, докато придобият приятен златист цвят.
Да ви е сладко!