Грижовните пробиотици
Основателят на клиничната микробиология И.И.Мечников смятал: кожата и лигавицата , в това число и вътрешната страна на червата, са покрити със защитен биофилм, подобен на ръкавица.
Тя е изградена от стотици видове приятелски настроени към нас микроорганизми, имащи способността да залепват за клетъчните мембрани, създавайки живо покритие, не позволяващо на болезнотворните микроби да се укоренят в тялото и на повърхността на кожата, подронвайки красотата и здравето.
Всеки от нас носи в себе си от 2 до 2.5 кг чревни бактерии. В един грам съдържание на дебелото черво те са около 250 милиарда, а в цялото черво - те са цял квадрилион!
Съобществото обитаващи тук микроби се разглежда от световната наука като защитна система на организма, която участва в храносмилането, създава местна бариера от чревни инфекции и оказва спонсорска помощ на други органи, в частност, помага на кожата да изпълнява своите защитни функции.
А самите микроби заслужили гордото име пробиотици, което значи "необходими за живота". Грижовните пробиотици - бифидо- и лактобактерии подобряват храносмилането, отделят незаменими аминокиселини, ферменти, витамини, микроелементи, които повишават качеството на кръвта и имунитета, потискат размножаването на потенциални възбудители, предотвратяват онкологични заболявания и способстват детоксикацията - освобождаването на вашата вътрешна среда от крайните обменни продукти (шлаки). При нарушаване на чревната микрофлора целия този вътрешен "боклук" се натрупва в организма и започва да се отделя през кожата: от тук идва и нездравия цвят на лицето, акнето, местните раздразнения.
Чревните бактерии са много нежни. Те не понасят антибиотици и некачествена храна, боят се от стрес. Когато полезните микроби умират, тяхното място заемат по-малко лоялните микроорганизими развивайки дисбактериоза. Даже пътуване през отпуската капризната микрофлора понася трудно. Непривичното съотношение на микроелементите в храната и водата, променят баланса на силите в червата. При дисбактериоза става микробиологична борба за предела на територията на червата между неговите невидими обитатели. Резултата е плачевен - няма апетит, храносмилането е нарушено, състоянието на кожата и косата се влошава, възниква склонност към алергии и други неприятности. Съвет. Запълвайте изгубената микрофлора с помощта на киселомлечни продукти. В тяхната закваска участват микроскопични "целители" - бактерии, повишаващи местния имунитет на лигавицата на червата.